Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’un katılımıyla açılan Demir Kilise’ye mukabil Bulgaristan’da onarımı beklenen eserler kaderlerine terk edildi. Sofya’daki Deliorman Bölgesi’ndeki Razgrad (Hazargrat) şehrindeki Pargalı İbrahim Paşa Camii 1927’den beri müze hüviyetinde. Bulgaristan Kültür Bakanlığı nezdindeki bölge tarih müzesine bağlı caminin restoreden sonra cami olarak açılıp açılmayacağı da belirsizliğini koruyor. Pargalı İbrahim Paşa Camii müze olmaktan kurtulacak mı?

Sofya’daki Banyabaşı Camii, Kara Camii ve Siyavuş Camii içler acısı durumda. Ayrıca Deliorman bölgesindeki 402 yıllık Razgrad Camii de yıkılmak üzere. Taşları dökülen, camları kırılan, işlemeleri sökülen, mihrabı yıkılmak üzere olan cami için restorasyonun başlayacağı açıklandı. Ancak herhangi bir adımın atılmaması Müslüman halkı rahatsız ediyor. 1616’da ibadete açıklan Razgrad Camii, müze statüsü ile senelerdir kapalı tutuluyor. Aynı zamanda UNESCO Kültürel Anıtlar listesinde de olan Razgrad (Pargalı İbrahim Paşa) Camii, 1927’den beri restore için bürokratik engellerin aşılmasını bekliyor.

MÜZE OLMAKTAN KURTULACAK MI?

Deliorman Bölgesi’ndeki Razgrad (Hazargrat) şehrindeki Pargalı İbrahim Paşa Camii 1927’den beri müze hüviyetinde. Bulgaristan Kültür Bakanlığı nezdindeki bölge tarih müzesine bağlı caminin restoreden sonra cami olarak açılıp açılmayacağı da belirsizliğini koruyor. Restore edilen İstanbul’daki Demir Kilise’nin mukabili olarak Razgrad Camii’ni gösteren Bulgaristan Dışişleri Bakanı Ekaterina Zaharieva, “Dini mabetlerin korunması gerekiyor” diyerek restorenin yakında başlayacağını açıklamıştı. Ancak Ocak ayında yapılan açıklamaya rağmen kapsamlı bir restore başlamadı. Ayrıca Başmüftülük’ün vakıf mülklerinin iadesi için açtığı davalar da sonuçlanmadı.

 

Milli Gazete

Reklamlar