Troyan şehri geleneksel olarak özgün ahşap ve seramik eşyalar, süsler, tabaklar ile ünlüdür. Ralitsa Yovkova Troyan doğumlu. Bütün sülalesi seramik ile uğraşır. Küçük yaştan beri kil, toprak kokusu ile büyümüş yetişmiştir. Troyan şehrinde Ulusal El Sanatları lisesini bitirir, Ulusal Sanat Akademisi’nde ‘Seramik’ bölümünde eğitimini devam eder.

“Akademide kuşkularım vardı. Acaba bu mu en doğru tercihim. Yoksa ailemin beni yönelttiği yöne mi bırakayım kendimi diye. Akademide benden daha başarılı öğrenciler vardı. Aslında benim başardığım başka alanlar da vardı. Mesela matematiğim çok iyidir. Uzun bir zaman düşündükten sonra benim dedelerimin dedelerinin yürüdüğü basamaklarda yürümeye ve yükselmeye karar aldım. Evet tecrübeye basıp ilerlemeliydim. Arayışa girdim, kendi stilimi bulmalıydım. Bu yönde öğretmenlerimden Bojidar Bonçev de bana yardım etti. Onunla beraber Fransa’da bir sanat etkinliğine katıldık. O bana çok şeyler öğretti ve sanatta yollar hakkında dersler verdi. Ben nasıl daha değişik olabilirdim diye düşündüm. Ve o zaman dedelerimin eski seramik tekniğine dönme kararı verdim.”

Troyan’da seramik usta kadınlara sık sık rastlayabilirsiniz. Burada bu zanaat dalı Rönesansını yaşamaktadır. Ve Ralitsa’da ilk satışlarını annesi sayesinde yapıyor. Annesi Fransız dili öğretmeni ve aileye gelen yabancı konuklar Ralitsa’nın seramik ürünlerini beğenirler. Günümüzde Ralitsa’nın tabakları, bardakları , süsleri Almanya, Fransa, İngiltere ve ABD’de satılıyor.

Снимка

Ralitsa bir eşya üzerinde en az iki hafta çalışması gerektiğini anlatırken hatta bir bardak da söz konusu olunca uzun süre çalışması gerektiğini anlatırken şunları ekliyor:

“Başında dikkat çekmeyi isteyen her bir genç sanatçı gibi küçük dükkanlarla çalışmaya başladım eşyalarımı götürüp onlara. Yavaş yavaş deniz kıyısındaki turizm merkezlerinden büyük müşteriler aramaya başladılar. Alıcılar beni buldu. Önce Almanya’da oturan Bulgarlarla çalıştım. Şimdi her yerden arıyorlar. İlginç bir şey dikkatimi çekti. Fransa’dan beyaz – siyah seriyi beğeniyorlar, yeşilin daha yumuşak tonları Almanya’da daha çok rağbet görüyor. Canlı renkler ise Rusya’da beğeniliyor.

Ralitsa’ya göre bir seramik ustası olmak için en az 7 yıl tecrübe gerektirir.Çok çalışmak, çok sabır ve iş merakı.

Fotoğraflar: özel arşiv

http://bnr.bg/tr/post/100816537

Reklamlar