Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’unun bazı hükümlerinin Anayasaya aykırı olduğundan emin olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı,” Anayasada kamu düzeni ve ulusal güvenliğin özel güvenlik faaliyetleri için lisanslı firmaların değil, yürütme makamlarının bir taahhüdü olduğu açıkça belirtilmektedir” diye belirtti.

Radev,”Devletin bu çok önemli sorumluluğundan kaçması, Bulgaristan vatandaşlarının çıkarına değildir” diye ekledi.

Cumhurbaşkanı, bunu yönettikleri köylerin nüfusuna karşı feodaller gibi davranan muhtarlarla örneklendirdi.

Radev, “Böyle bir muhtar artık devlet tarafından desteklenen bir feodal orduya da sahip olacak ve ben bunu doğru bulmuyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı, dün Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak, Ocak ayının sonlarında kabul edilen kanun maddelerini iptal etmesini istedi. Savcılık da aynı maddelere itiraz etti.

Bunlar, kentleşmiş alanların bir tür özel güvenlik faaliyeti olarak korunmasını düzenleyen metinlerdir. Devlet Başkanı’nın kanun maddelerine itiraz gerekçeleri savcılığın gerekçelerine benzerdir.

Cumhurbaşkanı’nın Anayasa Mahkemesi’ne itiraz dilekçesinde şu ifadeler yer aldı:”Kamu düzeni, toplumun bütünlüğünü koruyan bir değerdir ve kamu düzenini koruma faaliyetleri anayasal ve yasal normlara uyması gerekir ve bunun için kamu otoritesinin belirli organları görevlendirildi”.

Radev,” Devlet, kentleşmiş bölgeler de dahil olmak üzere çeşitli yerlerim yerlerinde yaşayan halkın güvenliği ve huzuruna yönelik sorumluluğundan kaçma hakkına sahip değildir. Bu kanunun, ticari şirketlerin kentsel bölgelerdeki güvenlik faaliyeti gerçekleştirmesine imkan vermesi esasen, devletin, yürütme organları aracılığıyla kamu düzeninin korunmasına yönelik görevlerini yerine getirmeyi reddetmesidir” diye belirtti.

Yasa, belediye başkanlarının yerleşim yerlerinin bütününün korunması için özel güvenlik şirketleriyle sözleşmeler imzalamalarını öngörmektedir. Buna ek olarak özel güvenlik görevlilerine tutuklama ve bunu yapmak için yardımcı araçlar kullanma yetkisi vermektedir.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar