Bulgaristan Ulusal Televizyonu’na (BNT) konuşan Eski Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev,”Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Bulgaristan’da başkanlık sistemi getirilmesini istiyor, ancak bu ülke için yanlış bir tercihtir” diye kaydetti.

Plevneliev,”Parlamenter cumhuriyet sistemi sorgulanmaya başlanmadan önce ülkenin gelişeceğine dair umut vermeliyiz. Bulgaristan’da başkanlık sisteminin yeri yok. Levski ve halk aydınlarının böyle bir rolü yoktu. Onlar, temiz ve kutsal bir cumhuriyetten söz ediyorlardı” dedi.

Eski Devlet Başkanı, başkanlık sistemi yönetim şeklinin “Rus modeli” olduğunu ve her zaman böyle bir yönetim şeklinin Bulgaristan’da uygulanmasına karşı olduğunu belirtti. Plevneliev, Slavi Trifonov’u kastederek, “Ancak böyle fikirler, artık Georgi Pırvanov ve “bir TV sunucusu ve senaryo yazarları” tarafından öne sürüldü” dedi ve Trifonov’un girişimiyle gerçekleştiren referandumun böyle bir amaç taşıdığını söyledi.

Plevneliev’in ifadesine göre Bulgaristan’daki kurumlar acı çekiyor ve bütün politikacılar vatandaşların devlete olan güvenini geri kazandırmak için çalışmak zorundadırlar.

Plevneliev, Radev’in davranışında çifte bir standart gördüğünü vurguladı. Eski Cumhurbaşkanı, “Avrupa’ya gidiyoruz, kendimizi Avrupalı yapıyoruz, Brüksel’e gidiyoruz, yaptırımları destekliyoruz, Bulgaristan’da farklı konuşuyoruz” diye yorumda bulundu. Cumhurbaşkanı’nın çeşitli konularda görüş sahibi olup, onu çok açık bir şekilde ifade etmesi gerektiğine inandığını söyledi.

Bir soru üzerine Plevneliev, Cumhurbaşkanı olarak daima açık ve kesin bir tutum sergilediğini ve çoğu zaman bundan dolayı kendisine karşı hoşnutsuzluk meydana geldiğini söyledi.

Plevneliev’in ifadesine göre Radev’in davranışında çifte standart, Rusya’ya uygulanan yaptırımlar, Kanada ile yapılan ticaret anlaşması ve İstanbul Sözleşmesi açısından görülüyor.

İstanbul Sözleşmesi’ne karşı olanların populizm yaptıklarını ve sorumsuz davrandıklarını kaydeden Plevneliev, kabul edilmemesinin ülkemizi üçüncü dünya ülkeleri seviyesine düşürdüğünü söyledi.

Eski Cumhurbaşkanı, “Genç Bulgarların geri dönebilmesi için, kurum kültürü düzeyinin yükseltilmesini ve insan haklarının korunmasını sağlamalıyız” dedi ve göçün Bulgaristan’ın en büyük sorunlarından biri olduğunu vurguladı.

Eski Devlet Başkanı, “Söyleyeceklerine kulak vererek, milyonlarca kadını korumak yerine sözleşme hakkındaki gerçeği yalanlar ve manipülasyonlar ile değiştirdik, esas olanın söylenmediği bir tartışma yarattık, işte ben ortaya çıkıp düşüncemi söylüyorum-yol bu değil. İstanbul Sözleşmesi, üçüncü bir cinsiyet hakkında değil, populizm yapılması için değil” diye altını çizdi.

Plevneliev, İstanbul Sözleşmesi’nin bazı çekinceler ve açıklamalarla da olsa, kabul edileceği görüşünü dile getirerek, bunun normal bir uygulama olduğunu belirtti.

Yeni Yolsuzlukla Mücadele Kanunu ile ilgili Plevneliev, Redev’in yerinde olsaydı, kendisinin de buna ilişkin kanun tasarısını veto edeceğini, ancak Rumen Radev’in gerekçelerinden faklı gerekçelerle bunu yapacağını belirtti.

Eski Cumhurbaşkanı, Bulgaristan’ın gelişmekte olduğunu ve iktidardakilerin kötü bir iş yapmadıklarını ve mevcut yönetime alternatif bir yönetim göremediğini belirtti.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar