Sağlık sembolü ve baharın müjdecisi olan beyaz kırmızı püsküllü marteniçkalarla herkesin süslendiği ve en güzel Bulgaristan bayramlarından biri olan 1 Mart kapımızı çalıyor.

Dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar tüm soydaşlar da marteniçkaları ya yakasına, ya da koluna takar. Çocuklarımız kendi elleriyle yaptıkları marteniçkaları arkadaşlarına da hediye eder. 1 Mart arifesinde ihtiyaç sahiplerine destek olmak amacıyla farklı hayırsever kampanyalar düzenlenir ve marteniçkalar satışa sunulur. Bu kampanyalar her geçen yıl daha fazla olur. Bugün Kuzeydoğu Bulgaristan’ın Popovo şehrine bir “Marteniçka atölyesine” gidiyoruz. Şehrin nüfusu 15 bin kişiyi aşmasa da insanları son derece yardımseverdir ve iyi kalplidir. Buradaki hayırsever kampanyayı “Sveti sveti Kiril ve Metodiy” Okumaevi sekreteri Rositsa Hristova anlatıyor:

Atölyemiz, sağlık sorunları olan çocuklarımıza destek olmak amacıyla kurulan iyilik ve dayanışma mesajını beraberinde getiriyor. Bu yıl kampanyamız 15 Şubat’ta başladı ve 3 Mart’a son bulacak. Fikir tamamen Popovo Okumaevine ait. Kampanyamız “Çocuklar çocuklara yardım ediyor” başlığını taşıyor ve 13 yıldır şehrin tüm ilk okularından olmak üzere tüm çocukları bir araya getiriyor. Son yıllarda ana okullar da bu kampanyamıza destek çıkıyor.

İki hafta boyunca çocuklar marteniçka yapıyor ve el işlerinde tüm yeteneğini ve becerilerini ortaya koyuyorlar, marteniçka efsanesini, geleneklerle yakından tanıtma fırsatını yakalıyorlar. Genelde atölyenin konuğu ya Marta Ninenin kız torunu, ya da bizzat Marta Nine oluyor. 1 Mart arifesinde okumaevimiz son derece güzel bir sergiyle adeta güneş gibi parlarken vatandaşlar marteniçka satın almak için buraya akın ediyorlar. Marteniçka yapımında gerekli tüm malzemeler okumaevi tarafından sağlanırken iplikler ve boncuklarla büyükler ilgilenirken çocuklar tüm yaratıcılığını ortaya koyuyorlar. Sonunda “Hristo Botev” lisesi Bulgar Kızılhaç’tan gençler ile şehirde tüm marteniçkaları dağıtıyoruz. Üç ayrı yerde marteniçkaları satıyoruz. Her yıl 800-1200 leva arasında para topluyoruz ve tüm paralar sağlık sorunları olan çocuklara veya dar gelirli vatandaşlara bağışlanıyor. Belediye ile ortaklaşa olarak paraların nereye bağışlanacağına karar veriyoruz. Bu yıl topladığımız paraları sağlık sorunları olan 2 yaşındaki ikiz kardeşler Viki ve Peşi’ye bağışlanacak.”

Her geçen yıl iyilik adına yaratatıcılık atölyesine daha fazla insan katılıyor. Böylece zor durumda olan ailelere yardım edilirken ardında küçük ustaların başarısının yarattığı memnuniyet herkese mutlu ediyor.

 

Çeviri: Şevkiye Çakır, BNR

Reklamlar