BGSAM -Seçim sosyolojisi:

Tarih 11. Şubat 2017-02-11

26 Mart 2017 seçimlerine giderken halkın talep ettikleri.

Bulgaristan’da seçim kampanyası hafta sonu başladı. İlk toplantılarda halkın yalnız seçim ve şu partinin bu partiyle yer değiştirmesi yeterli görülmedi. Seçim sisteminin kökten değişmesi istemi hemen ortaya çıktı.

Seçmen,  majoriter sistemde (en fazla oy alan kazanır) seçim yapılmasında ısrar ediyor.

Referandum sonuçlarının dikkate alınmadı. Bu, seçmenin sandıklardan uzak kalmasına neden olabilir!

 

Sosyolog Mira Radeva. Fakti bg.

SEÇMEN YALNIZ PARTİLERİN DEĞİŞMESİNİ İSTEMİYOR.

GERB partisinin majoriter seçim sisteminden yana çıkması kamuoyu beklentilerine uygun. Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ve muhalefetteki diğer siyasi partilerin referandum sonuçlarına gerekli ilgiyi göstermeden eski seçim sistemine göre oy kullanılmasında ayak direnmesi, olumsuz sonuçlar verebilir.Bulgaristan Müslüman Türkleri de statükonun korunmasına tepkilidir.

Boyko Borisov  majoriter seçim hazırlığı gördüğünü açıkladı.

Yeni liderlerden olan Varnalı Mareşki GERB’i desteklediğini açıkladı.

Sofya Yüksek İdari Mahkeme’nin kesin kararına bakılmaksızın, 26 Mart 2017’de seçilecek yeni halk meclisi halkoylaması sonuçlarını tanıyıp, majoriter seçim kararı alacak mı? Kamuoyunu ilgilendiren sorunların başında gelenler bunlardır.

 

Mart ayında yapılacak olan seçimlerle ilgili öngörüde bulunmak zordur.

Çünkü halkın olumsuz tepkisi, cezai oylama hareketlenebilir. Bunu 2001’de İvan Kostov’a ve 2005’te Simeyon Sakskoburggotskiye verilen tepkide gördük.

2017’de Ülkemiz çok derin bir istikrarsızlık içinde bulunuyor. Bunun nedenleri çoktur.  İkisine işaret edelim:

Birinci, Referandum yapılmasına vesile olan “Slavi Trofonov”  26 Mart seçim sonuçlarından memnun olmazsa, kamuoyu ve seçmen kitlesi üzerinden saldırıya geçebilir.

İkinci, şu an çok parçalanmış olan sağ partiler de seçim sonuçlarından memnun olmayacağı artık belli oldu. Yeni durumda, sokağa çıkanların eylemlerine onların benzin taşıması bekleniyor. 1996 kışında bunu yaşadık.

 

Yeni siyasetçi Mareşki güç toplamaya devam ediyor. Aktifleşmesi 26 Mart 2017’den hemen sonra ikinci defa erken genel seçime gidilmesine kapı aralayabilir. Bu gelişme güçlü bir hükümet kurulmasına yeni yol arandığına işaret ediyor.

Ne olursa olsun, ülkemizin kaderini belirlememiz için, ulusal uzlaşı bulmamız zorunludur.

Seçmen, daha önce meclise giren ve şimdi ve oy isteyen partilerinden hiçbir şey elde edilmediğini tecrübeden biliyor.

Durum, kamuoyu beklentilerine yanıt vermiyor.

GERB partisinin majoriter seçim hazırlıklarına daha şimdiden başlaması kamuoyu tarafından olumlu karşılanıyor.

Öte yandan, BSP, HÖH ve diğer muhalefet partilerinin majoriter seçim sistemi aleyhindeki tutumu olumsuz sonuçlara neden olabilir.  Çünkü seçim sistemi konusunda seçmen ne düşündüğünü ve ne beklediğini referandumda açıkça ifade etti. Şimdiki tutumda, halk iradesinin dikkate alınmaması eğilimi sert tepkiler doğurabilir. Bazı uzman kişilerin seçim sisteminin değiştirilmesi konusundaki tutarsız yorumları, halkoylaması sonuçlarının susularak hasıraltı edilmesi yeltenişi olarak görülürken protesto dalgası doğuruyor. Bu gelişmeler BSP partisinin seçimden elde etmeye çalıştığı sonuçlara mutlaka olumsuz yansıyacaktır.

 

Yüzde yüz makine ile oy kullanmaya “evet mi”  yoksa “hayır mı” demeli?

Makine ile oy kullanmanın beklenen sonuçları vermeyeceği artık görülüyor.

Bu iş olumsuz sonuçlanırsa, elektronik oy kullanmanın başını yer mi? 2018’den sonra Bulgaristan’ın elektronik oy kullanma sistemine geçmesi kanunu mecliste onaylanmıştır.

 

Makineli oy kullanma ile elektronik oy kullanma birbirinden tamamen farklı 2 yöntemdir.

Makineli oy kullanma yönteminde bir Çingene mahallesini bir kulübe toplayıp “hadi bakalım oyunuzu kullanınız” deyip olayı seyir edebilirsiniz. Elektronik oy kullanma bambaşka bir şeydir. Makine ile oy kullanmak, seçim sürecinin daha verimli ve daha hızlandırılmış geçmesi için geçerlidir. Oyların değiştirilmemesi ve kaybolmaması için gereklidir. Makine ile oy kullanıldığında bir sandıkta 5 bin seçmen oy verebilir. Sayın işlemi daha kısa sürede yapılabilir. Yüzde Yüz makineli oy kullanmaya geçilirse seçim günü anket yapılmasına gerek kalmayacaktır. Seçim sonuçları daha kolay, daha hızlı ve daha kesin sayılabilecek ve sonuçlar anında açıklanabilecektir.

 

Bu seçimlerde sağ partiler gafil avlandılar. Merkez Seçim Komisyonunda kayıt işlemleri gecikti. Kendilerini gereği gibi seferber edebileceklerinden kuşkuluyum.

Biz elektronik oy kullanmalarını öncelikle dış ülkelerdeki Bulgar seçmenlerden isteyeceğiz.

Sofya / Bulgaristan

Reklamlar