Yerel seçimlerin yaklaşması münasebeti ile Sofya’da siyasette raporlama konulu bir tartışma toplantısı düzenlendi. “Friedrich Naumann” vakfı ve Avrupa Liberal Forumu tarafından organize edilen toplantıya dair “Sınır Tanımayan Şeffaflık” örgütünün program dierktörü dr. Vanya Nuşeva şunları söyledi:

“Toplantıda raporlamaya ilişkin formal şartların mevcut olduğu ve onlara kısmen uyulduğunu saptadık. Siyasi partilerin finansmanı ve seçim kampanyaları ile ilgili iyi düzenemelerimiz vardır. Aynı zamanda seçim sürecinde harcanan para ve rapor edilenler arasında bir uyuşmama var. Şirketler veya kamu kuruluşlarının bütçeleri üzerinden finansman sağlama girişimlerine tanık oluyoruz. Oy ticareti de ayrı bir konu. Bütün bunlar siyasi partilerin hesap raporlarında yok.”

Toplantıda kontrol gerekliliğine de dikkat çekildi. Siyasette raporlama sivil ve kurumsal olmak üzere en az iki düzeyde kontrolün uygulanması ile ilgilidir. Bu bağlamda vatandaşların, seçmenlerin rolü de çok önemli, hem sadece seçim süreci çerçevesinde değil. Raporlama konusunda partilerin içindeki demokrasi mekanizmaları da çok mühim. Ayrıca hazırlanan kararlarla ilgili danışma da çok önemli. Yani raporlama ve yasallıkla ilgili geniş bir konu yelpazesi var. Burada bir yandan siyasi niyetler ile seçim programları ve diğer yandan reel icraatlar ve alınan kararlar arasında uyum gerekliliğini vurgulamak gerekir. Çünkü bunlar örtüşmeyince seçmenlerin siyasilere olan güven çok düşük oluyor ve raporlama kelimesi içerikten yoksun kalıyor, diyor dr. Nuşeva ve yasallıktan öte itibar ve güvenin önemine dikkat çekiyor:

Siyasi partiler dikkatini bu tür tutuma yönlendirmelidir. Son yıllarda partiler, hem üyelerin ve taraftarların etkisine hem de vatandaşların katılımına kapanıyorlar.

Reklamlar