Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, parlamentonun Ekim ayındaki referandum hakkındaki kararı yüzünden herhalde kendini çok şaşırmış hissetmiştir.

Milletvekilleri, halka ancak elektronik yolla oylamayı sormaya karar verdi. Daha ciddi ve önemli olan zorunlu oylama ve çoğunluk oyu hakkındaki sorular pek sorun çıkartacak konular olduğu ortaya çıktı.

Seçim sisteminde çoğunlukçu oyu, vatandaşlar için milletvekilini seçmesi için tek imkandır. Çünkü şu an seçimlerde seçmenler en iyi durumda ancak liste başını çeken kişiyi tanıyor. Parti listeleri, parti merkezlerinde pek şeffaf olmayan kurallara göre hazırlanıyor. Milletvekili adayı ne kadar daha itaatkarsa listede o kadar önde geliyor. Bütün partiler bu prensibe dayandığı için çoğunlukçu oyunun yürürlüğe getirilmesine karşı oy kullandı.

Zorunlu oylama konusu da çok hassas bir konu olduğu ortaya çıktı.

Çünkü zorunlu oylama satın alınmış oyların ağırlığını azaltırdı. Bu önlemin rakibi, muhalefetteki HÖH ve nedenler çok mantıklidir.

Bulgar ve yabancı siyasi gözlemcilere göre şimdiki parlamentoda 36 milletvekili ile HÖH şimdiki seçim aktivitesi seviyesinde mümkün olan maksimum temsile ulaşmıştır. Seçim aktivitesi artarsa partinin parlamentodaki etkisini ciddi ölçüde azaltırdı.

Zorunlu oylama seçim aktivitesinin artırılması için en demokratik araç olmayabilir. Öte yandan ama demokratik toplumdaki hayat, sadece evde rakı içerken ve salata yerken politikayı konuşmak değil vatandaş aktivitesi, yani seçimlere katılım gerektiriyor. Vatandaş olmak demek dört yılda bir sorumluluk üstlenmek demek.

Ama seçmenlerden milletvekillerinde bunlar yokken vatandaş aktivitesi ve sorumluluğu nasıl isteyebilirsin ki. Perşembe günü Halk Meclisi’nde yeni ombudsman seçimi için 223 milletvekili bir araya geldi. Ama hepsi gizli oy kullanma arkasında gizlendi ve sosyalist Maya Manolova’yı vatandaşların milli koruyucusu için seçti. Yüzlerce Sofyalı anında buna karşı tepki gösterdi ve bu partiler üstü pozisyon için parti mensubu olan ve geçen hükümetin binlerce insanı Bulgaristan’ın sokaklarına çıkaran ve aynı hükümetin iktidardan düşürülmesine yol açan skandal tayinlerini koruyan bu siyasetçinin seçilmesini protesto etti.

İki hafta içinde parlamento Bulgaristan için iki çok ciddi reform zedelemeyi ve ombudsman kurumunu anlamsızlaştırmayı becerdi.

Böylece tatilinden önceki son çalışma haftasında parlamento hiçbir şeye benzemeyen bir şeyi üretti.

Reklamlar