Sivil toplum kuruluşları, özürlü sağlık kurulu raporuna ilişkin yeni kuralların ek ücretler, yardım ödenekleri ve özürlü maaşı verilmesini engelleyerek, özürlü vatandaşların büyük bir oranını zarara uğratacağını söylüyor.

Darik Radyo’ya konuşan Özürlü Kişilerin Entegrasyonu Ulusal Konseyi Başkan Yardımcısı Veska Sıbeva, “Sağlık Bakanlığı tarafından önerilen değişiklikler, Bölge Uzman Doktorlar Komisyonu’nda (TELK) yer alan hekimlerin, hastalığa eşlik eden diğer hastalıklar için değil, sadece temel hastalık için özür oranı vermelerini düzenlemektedir. Böylece pek çok kişi özürlü sayılmayacak, bunun amacı ise para tasarruf etmektir” dedi.

Ancak Bakanlık, önerdiği yeni kuralların, özürlü sağlık kurulu raporlarında nesnellik ve şeffaflık sağlamasının yanı sıra bu kurulların faaliyetlerinin etkin bir şekilde kontrol edilmesini sağlayacağına inanıyor.

Sıbeva, “Özürlü vatandaşları temsil eden örgütler, 11 Nisan’da ulusal protesto başlatacak ve nedenlerden biri Sağlık Bakanlığının önerdiği yeni kurallardır” diye belirtti.

Sıbeva,”Özürlü vatandaşların büyük bir bölümü özürlü sayılmayacak. Eğer amaç buysa, sağlık kurulu raporuyla ona ulaşılacak. Sadece bir temel hastalık için özür oranı verilecek. Çoklu engellilerin durumu nasıl değerlendirilecek acaba” diye soru yöneltti.

Sıbeva,”Tamamen ayrım yapan metinler var. Birçok kişi artık kalıcı özürlü grubunda olmayacak ve bundan sonra destek almayacak. Özür oranı yüzde 49 olan kişiler, devlet desteği almaz. Yüzde 30 özürlü kişilere destek verilmeye başlanan Almanya’daki gibi daha fazla özürlüye destek vermeye çalışılması yerine, her hangi bir destek verilmemesi ve böylece bir miktar para tasarruf edilmesi amaçlanıyor” diye yorumda bulundu.

Bakanlık, değişiklerle TELK üyelerinin tam zamanlı çalışmalarına yönelik sınırlamanın kaldırılacağını ve aynı zamanda yedek üyeler belirlenmesine imkan vereceğini belirtti. Bu şekilde kurulların oluşturulduğu sağlık kuruluşların yöneticilerine uzman seçme özgürlüğü sağlanacak. Bundan başka TELK’te yer alan hekimlerin iş sözleşmesi kapsamında görevlendirilmesi şartı da kaldırılıyor. Bakanlık, böylece daha çok uzman hekimin bu kurullara katılmasına imkan verileceğini düşünüyor.

TELK Çalışma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, kamuoyunda tartışılması için Sağlık Bakanlığı web sitesinde yayınlandı ve ona itiraz edilmediği takdirde kabul edilecek.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar