BGSAM

Makedonyalı Bulgarlar: Hiç olmazsa Osmanlı İmparatorluğunda bize tanınan haklarımızı geri verin!

Sofya’da Halk Meclisi önünde ilk mitingini yapan, Makedonyada yaşayan Bulgarların örgütü olan  RADKO temsilcileri, Sırplar ve Yunanlar kültürel ve dinsel olarak bizi Türklerden çok daha gerilere itti, açıklamasında bulundu.

Bulgarların Makedonya’da etkin olan illegal örgütü RADKO başta olmak üzere, Makedonya Cumhuriyeti’ndeki Bulgar örgütleri Bulgar parlamentosuna gönderdikleri bir karar önerisinde, Makedonculuk siyasetini kınadıkları gibi, Makedonya’da yaşayan Bulgarlar konusunda yeni ulusal siyaset yürütülmesini istediler.

Onlar, meclis başkanıyla görüşme talep ettiler. Bu görüşme yapılmazdan önce,  son 4 yılda her Perşembe Sofya “Aleksandır Nevski” meydanında protesto gösterisi düzenleyen “Sosyal Dayanışma” örgütüyle birlikte bir miting  düzenleyeceklerini açıkladılar. Bu mitingin sloganı şudur: “Gerçekleri, Avrupa ve Dünya’ya  yüksek sesle duyuralım.” Bulgaristan’ın Makedonizm konusunda çok açık bir siyaset çizgisi olmalı ve bu konuda Avrupa’da ve dünyada açık bir siyaset oluşturmalıdır.

RADO örgütü, Makedonculuğun XX.  yüzyılın 30’lu yıllarında  Sovyetlerin Bolşevizm çizgisini izleyen Bulgaristan Komünist Partisi (BKP) tarafından oluşturulan ve izlenen bir ideoloji olduğu duyurdu.  Georgi Dimitrov başta olmak üzere, BKP’ye bağlı Bulgar komünistleri, geçen yüzyılın 30’lu yıllarında Sovyetler Birliği Komünist Partisi (SBKP) ve şahsen Stalin’in etkisiyle Makedonizm ideolojisini yaratmıştır. Komintern, “Makedon sorunundan haberi olmayan” Leh Valetski’ye Makedon sorunu konusunda bir karar metni hazırlamasını rica etmiştir. (İnsanlık tarihinde seyrek rastlanan hainlerden biri olan) Dimitır Vlahov, 11 Ocak 1934’te onaylanan karar tasarısının hazırlanmasından kendisine yardım etmiştir. Bu öneri Komintern Politik Sekreterliğinin bir  oturumunda 207 no’lu tutanakla kabul edilmiştir.

RADKO örgütü, BKP ve SBKP’nin olağanüstü tehlikeli olan, bir ulusun yok olmasına, bir devletin tarihe karışmasına, soykırımına, toprak bütünlüğünün parçalanmasına, yabancı ülke topraklarının ilhak edilmesine, hatta askeri çatışmalara neden olabilecek “Makedonculuk” siyasetini “resmi devlet siyaseti” olarak lanetlamesini öneriyor. Bu siyasetin Avrupa’da, son 60 yılda devletler hukuku tarafından tamamen yasaklanmış olduğuna dikkat çekiyor.

RADKO örgütü, “Makedonizm” konusunda Bulgaristan’ın yeni bir resmi siyaset geliştirmesini, oradaki Bulgar nüfusu desteklemesini, Makedonya’da yaşayan Bulgar nüfusun bir etnik kimlik olarak yok olmasını engelleyen yeni Bulgar siyaseti 1989’dan sonra geliştirmeyen Bulgar kurumlarının resmen kınanmasını istiyor.

Bu mitingi örgütleyenlerden biri olan Bulgar Bilimler Akademisi’nde görevli bilim adamı Georgi Genov, RADKO örgütünün sınır dışı temsilcisi olarak, Bulgar devletinin “Bulgarların Makedonlaştırılması siyaseti durdurulma zamanı geldiğini yüksek sesle haykırmalıdır,” dedi.

Frognews.bg’ye demeç veren Genov, “biz davamızın haklı olduğuna hiç kimseyi ikna etmek istemiyoruz, kendi haklarımızı kendimiz savunmak istiyoruz, biz Makedonya’da yaşayan Bulgarlarız ve haklarımızı istiyoruz,” diye konuştu ve iöyle devam etti: “Makedonyalı Bulgarlar için hak eşitliği istiyoruz. Olanakların el verdiği yerde kültür ve eğitim dernekleri açmak, Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde bize tanınmış olan haklarımızın geri verilmesini istiyoruz, “ dedi.  Bazıları “İşe Bak!” diyebilirler, fakat gerçek budur. Sırplar ve Yunanlar kültürel ve dinsel gelişme olanaklarımız açısından bizi Türk devrinden gerilere ittiler.

Alınan karar Sofya meclis başkanına, Bulgar Dış İşleri Bakanlığına ve Dış Ülkelerdeki Bulgarlar Ajansına sunuldu.

Frognews.bg, bu mitingin bir illegal örgüt tarafından Bulgaristanda gerçekleştirilen ilk miting olduğuna, işaret etti.

Frognews.bg

Reklamlar