OSMANLI KURULUŞ TOPRAKLARINDA GENÇLERİN GELENEKSEL EL SANATLARIYLA BULUŞMASI

Ankara Bilecik İli ve İlçeleri Sosyal Yardımlaşma Kültür ve Dayanışma Derneği (Ankara Bilecikliler Derneği) tarafından gerçekleştirilen “Gençlerin Geleneksel El Sanatlarıyla Buluşması Projesi” kapsamında Bilecik, Söğüt ve Pazaryeri ilçelerine 19-21 Temmuz 2017 tarihinde gezi düzenlendi.

Geziyi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte organize eden Dernek Başkanı Sayın Hasan Akgül; Ankara’da Yüksek Öğrenim gören bir grup öğrenciyi Osmanlı Devleti’nin kök salarak Üç Kıtada hüküm sürdüğü topraklara götürerek bir yandan tarihi atmosferin yerinde yaşanmasını, bir yandan da Türk El sanatlarından olan çömlekçiliğin çömlek ustaları ile bir araya getirerek görmelerini sağlamıştır.

BULTÜRK Ankara Temsilcisi İsmail Cingöz de bu geziye misafir olarak katılmıştır. Cingöz gezi süresince gençlere Türk Tarihi açısından; Bilecik ile Söğüt’ün Osmanlı Devleti’nin kuruluş aşamasındaki önemi, buralarda Birinci Dünya Savaşı ve Milli Mücadele dönemlerinde yaşanılan olaylar ile gezi güzergâhı üzerinde yer alan bölgelerin tarihteki yerleri gibi konularda zaman zaman bilgilendirmelerde bulunmuştur.

Gezi kapsamında ilk durak Söğüt olmuştur. Söğüt Belediyesi rehberi İbrahim Çiftçi tarafından gezi kafilesine Kayı Boyu’nun ilk yerleşim yeri olan Söğüt’ün tarihi ve Söğüt’te yer ilan tarihi eserler hakkında çarpıcı ve aydınlatıcı bilgiler verilmiştir. Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin babası Ertuğrul Gazi türbesinde yer alan eşi Halime Sultan ve oğlu Savcı Bey’in mezarlarının haricindeki mezarların temsili ve sembolik olarak yapıldığını, sadece bu üç mezarın gerçek mezar olduğu, Osman Gazi’nin geçici kabrinin yer aldığı, Söğüt’ün Kayılar’a savaşlarda başarı ve yardımlarına karşılık Anadolu Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat tarafından kılıç hakkı olarak hediye verilmiş olduğu, Anadolu’da ilk Osmanlı eseri olan Kuyulu Mescit’in de Ertuğrul Gazi tarafından burada inşa ettirildiği bilgileri dikkat çekenler arasındadır. 8-10 Eylül 2017 tarihlerinde düzenlenecek olan 736 Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Söğüt Şenlikleri hazırlıklarının da büyük bir gayretle devam ettiğini söylemek gerekir.

Gezinin ikinci durağı olan Bilecik’te ise Osman Gazi’nin eşi Malhun Hatun’un babası olan Şeyh Edebali türbesi ile Bilecik Belediyesi tarafından çok güzel bir şekilde dizayn edilen Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi gezilmiş ve alan sorumlusu Engin Beyce tarafından teferruatlı bilgiler verilmiştir. Osmanlı Tarih Şeridi projesi ile Bilecik Belediye Başkanı Sayın Selim Yağcı Bey’in şahsında emeği geçenlerin takdiri hak ettikleri görülmüştür. Bu arada Rabia Bala Hatun, Ildız Hatun Türbeleri, Tabakhane Hamamı, Osmanlı Devlet Arması Anıtı başta olmak üzere ilde yer alan diğer tarihi yerler de gezi programı dâhilinde ziyaret edilen yerler arasında yerini almıştır.

Gezinin üçüncü ve en önemli durağı ise kuşkusuz Pazaryeri ilçesine bağlı Kınık Köyü olmuştur. İkinci gün programına dâhil olan ve birçok çömlek ustasının yer aldığı Kınık Köyü Köyü’nde gençler atölye çalışmalarına katılarak çömlek ustaları tanışmışlardır. Günümüzün akıtma çömlek sanatının tek temsilcisi olan Osman Menteş tarafından gençlere çömlek sanatının hazırlık aşaması ve incelikleri hem teorik hem de pratik olarak anlatılmış, gençlerin fiilen çömlek yapımına katılmaları sağlanmıştır.

Gezi kapsamında organik tarım alanlarını da yerinde görme fırsatı bulan gençler çilek meyvesi başta olmak üzere dalından meyve kopartarak yemenin hazzını da yaşamışlardır.

Ankara Bilecikliler Derneği’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortak bir proje olarak gerçekleştirdiği bu gezi ile gençlere hem tarihi hem de kültürel anlamda katkılarından dolayı BULTÜRK Gazetesi olarak emeği geçenleri tebrik ediyoruz. Ve bu vesile ile Üniversiteler, Belediyeler ve Sivil Toplum Kuruluşlarının; bu tür gezileri yaygınlaştırarak Türk Tarihi ve kültürel miraslarının yerlerinde görülerek unutulmasına engel olmalarını tavsiye ediyor ve destekliyoruz.

İsmail CİNGÖZ
BULTÜRK
Ankara Temsilcisi

Reklamlar