Zamanda geçmişe doğru geriye yolculuk etmek, Ortaçağ’da sadece bizim topraklarda değil, Bizans, Doğu, Batı ve Kuzey Avrupa’da Balkanlar’ın Latin devletlerinde ve Yakın Doğu’da seyahat etmek gibi heyecan verici bir yaşantıyı tatmak için zaman makinesine muhtaç değilsiziniz. orta-cag-sofyada-canlaniyor21 ve 22 Haziran günlerinde bütün bunlar başkent Sofya’da ilk defa düzenlenen Ortaçağ Panayırında gözler önünde canlanacaktır. Etkinliğin organizatörü Latince hayat tarzı anlamına gelen ve hükümet dışı örgüt olan “Modus Vivendi” adını taşıyan Ortaçağ topluluğudur. Ortaçağ’dan kalma amblematik bir yer olan Boyana kilisesinin avlusunda çadır kampı kurulacaktır.

Başkentliler ve Sofya konuklarını bekleyen atraksyonları Modus Vivendi Başkanı Kalin Yordanov’tan dinleyelim:

“Bu günlerde 12.-14. Yüzyılda Bulgaristan’da Bizans ve Latin dünyasında var olan zanaatları, sanatları, askeri işlerini, kültür ve günlük hayatı canlandıracağız. Farklı alanlarda farklı atraksyonlara yer verilecek. Açık hava müzesinde ise Ortaçağ kıyafetleri, silahları ve günlük hayat nesneleri teşhir edilecek. Birçok gösteri ve temsil sunulacak, eski müzik dinletileri yapılacak. Küçük bir Ortaçağ bazarı da olacak.”

Modus Vivendi topluluğunun bazı üyeleri Ortaçağ’da yapılan yemekleri araştırdı ve Bizans, Batı Avrupa ve Arap dünyasından eski otantik yemek tariflerini çevirdi.

Panayır ziyaretçilerini bekleyen diğer sürprizleri Kalin Yordanov şöyle anlattı:

“Panayırda göstereceğimiz zanaatlar aslında bizim yıllar içinde öğrenmeye çalıştığımız işlerdir. Kitap yapımı, Ortaçağ’a özgü taşınabilir dokuma tezgahında dokumak, arkeolojik bulgu olan ayakkabılara bakarak aynısını işlemek ve Ortaçağ parasını kesmek gibi. Ayrıca savaş yetenekleri, tarihi eskrim ve ok atışları gibi gösteriler ve Ortaçağ’da oynanan oyunlar da canlandırılacak”.

 

 

BNR – Çeviri : Tanya Blagova / Fotoğraf:MODVS VIVEND

 

Reklamlar