Sergey Stanişev, Lütfi Mestan, Hristo Biserov ve Mihail Mikov, Ulusal Güvenlik Devlet Ajansı (DANS) Kanunu’nda değişiklikler yapılmasına dair kanun teklifleri sundular. Kanun tasarısında İçişleri Bakanlığı’na (MVR) bağlı olan Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın (GDBOP) DANS kurumunun çatısı altında faaliyet sürdürmesi öngörülüyor.

organize-suclarla-mucadele-daire-baskBu şekilde milletvekilleri, GDBOP’un DANS’a bağlı soruşturma birimi olmasını öneriyor.
Güvenlik sektöründe yapılacak yapısal değişimle Boyko Borisov döneminde İçişleri Bakanlığı’nda biriken aşırı iktidar gücünün dağıtılması hedefleniyor. Sosyalist Parti lideri Sergey Stanişev, iktidarda olduğu sırada kurulan DANS ile ilgili yapılacak değişimi birkaç gün önce ima ederek, MVR ile DANS arasında denge sağlanmasının gerekli olduğunu belirtti.

2009 yılında GERB’in iktidara gelmesiyle birlikte DANS kurumunun fonksiyonlarına sınırlama getirildi. O zaman İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı kanun tasarısı kabul edildi. Bu kanun değişiklikleriyle DANS kurumunun tüm soruşturma ve polis fonksiyonları ortadan kaldırıldı.

Stanişev ile Mestan’ın sunduğu teklifler DANS Başkanı’nın Parlamento tarafından seçilmesini öngörüyor. Ayrıca DANS kurumunun faaliyetini denetleyecek Millet Meclisi’nde özel bir komisyon kurulacak.

Kanun teklifleri bugün Hukuk İşleri Geçici Komisyonu’nun Parlamento’da gerçekleştireceği oturumunda görüşülecek. Meclis’te oylamaya sunulması ise cuma gününe planlanıyor.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar