Hastanelerin mali yapısının güçlendirilmesine yönelik önlemlerin ele alındığı Ulusal Üçlü İşbirliği Konseyi toplantısında Bulgaristan Sanayi Derneği Başkan Vekili Dimitar Brankov ve Belediye Hastaneleri Derneği Başkanı Dr. Nedelço Totev, en az 10 belediye hastanesinde büyük sorun olduğuna dair uyarıda bulundular.

Brankov, “Bu hastanelerin personele karşı borcu, vadesi uzatılmış borçları dahi büyük miktarda borçları var” dedi.

Dr. Totev’in ifadelerine göre yılbaşından sonra asgari ücret tutarı 510 leva olduğu zaman tedavi kurumlarının büyük bir bölümünün faaliyeti duracak.

Dr. Totev, “Birkaç gün öncesi 31 hastane ile ilgili alınan bilgilere göre hepsinin işçilik maliyetleri, tedavi kurumlarının elde ettiği toplam gelirinin yüzde 83’ünü oluşturur. Bu demektir ki, hastaneler sadece işçilik masrafları için çalışacak. Onların 25 milyon levalık borcu var. Bu miktarın yarısı vadesi uzatılmış borçlardır, 5 milyonu ise ücreti ödenmemiş sınırı aşan hizmetlerin maliyetidir. Bu hastaneler yaklaşık 2 milyon insana ücretsiz sağlık hizmetleri sunmaktadır” dedi.

Bulgaristan Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (KNSB) belediye hastanelerini desteklemek için bir fon kurulmasını, bazı hastanelerin ise koruma altına alınmasını önerdi.

Sağlık Bakanı Yardımcısı Dr. Boyko Penkov, şu anda illere göre analiz çalışması ve risk değerlendirilmesi yapıldığını belirtti. Penkov, “Her bir hastaneye yönelik bireysel yaklaşım uygulanacak, sorunların çözümünde ortak bir yaklaşım olmayacaktır. Belediye hastanelerinin toplam borcu 100 milyon leva, onların 46 milyonu vadesi uzatılmış borçlardır” dedi.

Hastaneler tarafından ücreti ödenmemiş sınırı aşan hizmetlerin maliyeti 4 409 000 levadır. Belediye hastanelerinin gelirleri 37, 5 milyon leva, onların 32 milyonu ücret giderleri için harcanıyor. Hastanelerin ilaç borcu 5,6 milyon leva, tıbbi malzeme borcu 2,5 milyon leva, personele karşı borçlar ise 7 milyon leva civarındadır.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar