Eğridere (Ardino) belediyesi sınırları içerisindeki Ömerler (Lübino) köyü tarihi merkez camisini yeniden inananlara kazandırmak için Girişim Komitesi kuruldu. Başkanlığını Güner Mümün’ün yaptığı Komite camiyi yeniden eski görkemine kazandırmak için yardım kasası açtıklarını, caminin yeniden ibadete açılabilmesi için onarım gerektiğini belirtiyor.

lubinocamisiİkinci katı kadınlara ayrılan caminin ta uzaklardan görülen kendi girişine sahip 20 metrelik minaresi var. 1807 yılında inşa edilen cami Rodoplu ustalar tarafından yapılmış. Doğu Rodoplarda namaz kılınan mekanın altında bodrum katı bulunan başka bir cami daha yoktur. Hemen cami girişinin yanı peşinde eski medresenin kalıntıları var. Eskiden burada din görevlileri yetiştiriliyormuş daha sonraki yıllarda ise ilahiyat okuluna dönüştürülmüş.

Yapı sağlamlığı açısından her an düşecekmiş gibi duran dini mabedin durumu kötü. Acilen çatısı yenilenmesi gerek caminin, duvarlarını iç ve dış sıvasının ve boya badanasına ihtiyaç duyuyor. Komite Başkanı Güner Mümün onarım için 58 000 leva gerekli olduğunu belirtti.

Yardım paraları DSK Bankasında açılan BIC: STSABGSF banka tanımlama kodlu BG 88 STSA 9300 0020 8826 06 Bulgar levası hesaba yatırılabilir.

Reklamlar