Bulgaristan Türkleri edebiyatının medar-ı iftiharı, demokrasi savaşçısı Ömer Osman Erendoruk, hemşerileri tarafından 23 Ağustos 2013 tarihinde Koşukavak’ta anıldı.omer-osman-erendoruk-kosukavakda-anildi

Büyük şair, yazar ve demokrasi savaşçısı Ömer Osman Erendoruk’un sevenleri, Koşukavak Belediyesi Kültür Şubesi’nin desteği ile ortaklaşa düzenledikleri anma töreni kasabanın gençlik kültür merkezinde gerçekleşti. Program gençlik merkezinin folklor ekibinin dans gösterileri ile başladı. Daha sonra sahneye Strancevo (Mahmutlu) genç kızlar ses sanatçıları topluluğunun Türkçe söylediği şarkı ve türkülerle devam ettikten sonra sahne, Erendoruk’un şiirlerinden derlenen şiirleri okuyan çocuklara kaldı.

Programın açılışını yazar İsmail Yakup yaptı. Erendoruk’un kimliği hakkında kısa bilgi veren İsmail Yakup, sözü Erendoruk ile ilgili “Kalem Kılıçlaşınca” ve “Hazanda Son Yolculuk” kitaplarının yazarı, “Rumeli” dergisi yayın koordinatörü Mehmet Türker’e verdi. Erendoruk ile otuz üç yıl yakın dostlukları olduğunu vurgulayan Türker, Erendoruk’un kimliği ve eserleri üzere bir sunum yaptı. Türker, konuşmasında:
“Bulgaristan’da totaliter rejimi en çok eleştirenlerden biri de ünlü yazar-şair Ömer O. Erendoruk idi. 1980 yılı başında tutuklanıp Eski Zağra Ceza Evi’ne atılan Erendoruk, 1984 yılı sonunda komünistlerce başlatılan asimilasyon politikasına karşı çıktığından 1985 yılının Mart ayında Belene Temerküz Kampı’na gönderilmişti. Bir süre kamp hayatından sonra Roman’a sürgün edilen Erendoruk, 1989 yılında sınır dışı edildi ve anavatan saydığı Türkiye’ye iltica etti. Ömrünün 17 yılını İstanbul’da geçiren yazar-şair Erendoruk burada öğretmen olarak çalışırken bir yandan da 20 kadar kitap kaleme aldı. ‘Çağrı Yayınları’ tarafından tüm eserleri 10 kitapta toplanan Erendoruk’un tüm Bulgaristanlı yazar ve şairler arasında güçlü ve sağlıklı önsezisi ile üstatlığını ortaya koymuştur” dedi.

Ezeli dostu, “Rumeli” Dergisi Yayın Koordinatörü Süleyman (Yusuf) Adalı, Mustafa Ömer, Kadir Osman da ünlü yazar-şairle ilgili anılarını paylaştılar. Törenin şeref konuğu HÖH Kırcaali İl Başkanı Bahri Ömer ise konuşmasında, Bulgaristan’ı tanımak için sadece Bulgar tarihinin, Ömer O. Erendoruk’u okumadan yeterli olmayacağını ifade etti.

Törene katılanlara teşekkürlerini ifade eden Koşukavak Belediye Başkanı Sebihan Mehmet ise merhum yazar, şair ve demokrasi savaşçısı Erendoruk ile sağlığında sadece bir sefer görüştüğünü ve bu durumdan esef duyduğunu belirtirken, “O karşılaşmamızda bana bir baba gibi nasihatte bulunduğunu asla unutamam“ derken, gözleri yaşla doldu.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar