Eğitim ve Bilim Bakanlığından (MON) verilen bilgiye göre Bakanlık, 2018/2019 eğitim öğretim yılında 153 okulda yenilik yapılmasına ilişkin 154 proje teklifi aldı.

Teklifler 68 belediyeden ve 70 yerleşim yerinden geldi. En çok proje teklifi, Filibe (24), Burgaz (19) ve Sofya (16) şehri illerinde bulunan okullardan alındı. Yenilikçi Okullar Komisyonu, 15 Nisan 2018’e kadar alınan tüm okul projelerini değerlendirecek.

Yeni öğretim yöntemleriyle ilgili önerilen yeniliklerin oranı en yüksek düzeydedir. Değişim önerileri, okul eğitiminin teşkilatını ve / veya içeriğini de etkiler. Geçen yıl onaylanan yenilikçi okulların çoğu, bir sonraki öğretim yılında yenilikçi sürecin ve yenilikçi aktivitelerin kapsamını genişletme fırsatına sahip oldu. Onlar, yenilikçi projelere farklı öğrencileri veya okul sınıfların yanı sıra daha önce onaylanmış programlardan yeni, farklı yenilikler katabilir.

İlkokullarda en yaygın yenilikçi projeler eğitici özellikler taşır. Onlar, çevresel okul inisiyatifleri ile ilgilidir. Sanat yoluyla yaratıcı becerileri geliştiren etkinlikleri kapsar. Amaç, küçük yaştaki öğrencilerin okuma ilgilerini arttırmaktır.

Ortaokul ve ilkokullar tarafından sunulan projelerde, inovasyon farklı okul derslerinin yenilikçi öğretim yöntemleriyle verilmesiyle ifade edilir. İlköğretim ve lise okullarında suggestopedik öğrenme yöntemleri de tercih edilmektedir.

Profilli liseler, yabancı dil öğretmenlerinin becerilerinin yanı sıra öğretim yöntemleri ve sınıf organizasyonunu arttırmaya çalışıyor. Profilli lise projelerinde ikili dersler ve disiplinler arası proje tabanlı eğitim yaygındır.

Meslek liselerine yönelik projeler, öğrencilerle erken kariyer rehberliği çalışmaları yapılması ve onların ilgili mesleki deneyime sahip olmalarını hedeflemektedir. Farklı sınıflardaki öğrenciler arasında deneyim ve bilgi paylaşımı da yaygındır.

Bilgisayar okur-yazarlığı geliştirmeyi, tesisleri iyileştirilmeyi (bilgisayar salonları, didaktik ekipmanlar sağlanması), ilköğretim ve lise öğrencilerine yönelik aktif ve yoğun bilişim eğitimi içeren yenilikler yaygındır.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar