Ülkede yaşanan hızlı nüfus düşüşünün esas sebeplerinden biri düşük doğum oranı olmaktadır. Bu arada doğacak çocukların eğitimini ve sağlıklı bir sosyal ortamda yetişmesini düşünmeden çocuk doğumlarını teşvik etmek gecikmeli bomba olabilir. Bunun için devletin müdahale etmesi gerekiyor.

Ailelere destek verilmesi gerekiyor, fakat buı destek en hassas olanlara sosyal yardım şeklinde olmamalıdır, diyor doç. Elitsa Dimitrova. Devlet orta sınıftan ailelere de destek vermelidir, çünkü bizde orta sınıf Batılı toplumlardaki gibi değil. İnsanlar çocukların yetişrilmesi ve eğitilmesi ile ilgili ciddi zorluklar çekiyorlar ve dolayısıyla her iki ebeveynin çalıştığı ailelere yönelik teşvik politikası iyi sonuçlar verecektir.

Doç. Elitsa Dimitrova, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesinin ülkedeki nüfus durumunu iyi yönde etkileyeceğini belirtirken milletimizi en büyük derecede eriten şeyin göç olayının olduğunu vurguluyor. Siyasi rejimin değişmesinden geçen yıla kadar 1 milyon 800 bin vatandaş, başka bir ülkede yaşamayı seçmiştir.

Bulgaristan’ın asıl sorunu gençlerin göçetmeleridir. Bulgaristan gençler arasındaki işsizliğin en yüksek olduğu ülkelerden biridir. Dolayısıyla gençlerin desteklenmesi ve kendilerine daha iyi çalışma imkanlarının sağlanması gerekiyor.

Ülkede yaşanan nüfus krizine çözüm getirmek üzere sığınmacılara ve dünyanın değişik yerlerinde bulunan etnik Bulgar azınlıklarına kapılarımızı açarsak ne olacak sorusu üzerine doç Dimitrova şunları söyledi:

Göç, Batı’nın nüfus krizi üstesinden gelmek için başvurduğu bir yoldur. Fakat göç basit bir çözüm değildir. Göçmenlerin profili önemlidir, kültürel farklılıklar ve onların içine girdikleri ekonomik ortam hususları önem taşıyor. Bu bağlamda göç politikamızın nasıl olması gerektiğini iyice düşünmek gerekir, çünkü göçmenler nüfus krizi sonuçlarını yumuşatabilecek önemli bir kaynaktır. Yine de göçün her derde deva olmadığını ve doğal nüfus artışınının getirdiği zararları telafi edemeyeceğini de unutmamak gerekir .

Reklamlar