Yüksek Yargı Kurumu, Sofya Şehir Savcılığı görevinden ayrılan Nikolay Kokinov’u savcı görevinden aldı. Buna sebep Kokinov’un gün ışığına çıkan Bankya kasabasında eski Başbakan Boyko Borisov ve eski Tarım Bakanı Miroslav Naydenov arasında geçen kayıtlı bir konuşmada yer almasıdır. Ses kayıtlarından Borisov’un yasa dışı olarak savcılık tarafından ilan edilmeden önce savcılığın yaptığı soruşturmalardan elde edilen sonuçları bizzat aldığı açığa çıkmıştı. Borisov’a soruşturma sonuçlarını bizzat Kokinov’un teslim ettiği anlaşılmıştı. nikolay-kokinov

Bu konuşmada yer alan üç kişinin Ceza Kanunu’na göre 3-6 yıl arası hapis cezası alabilirler. Kayıtlardan eski Başbakan’ın Ceza Kanunu’nun 289.maddesine göre bir suç işlediği ortaya çıkmıştı. Bu maddede savcılık organını suç duyurusunda bulunulan bir kişiye karşı yaptığı soruşturmadan vazgeçirmeye teşebbüs için ceza öngörüldüğü yazıyor.

Fakat daha sonra Sofya Şehir Savcılığı kayıtlı konuşmada esas olarak suç işlenmediğine karar verdi ve sadece yasa dışı olarak konuşmayı kayıt eden kimliği bilinmeyen suç failine karşı soruşturma başlattı.

Skandal sonrası görevinden istifa eden Kokinov hakkında da suç duyurusunda bulunulmadı ve eski Savcı Yüksek Yargı Kurumu’nun Etik Komisyonu’nun gündemine geldi. Tartışmadan sonra yargıçlar, eski Savcının disiplin cezası olarak Bulgar hukuk sisteminden tamamen uzaklaştırılmasına yönelik talepte bulunmaya karar verdiler. Onlardan beşi basına aktarılan konuşmada yer almakla yargının itibarının zarar görmesine sebep olduğu gerekçesiyle böyle bir talepte bulundular.

Kırcaali Haber

Reklamlar