Kültür Bakanı Vejdi Raşidov’un himayesi altında Sofya’da “Nazariye” adı altında tertiplenen çağdaş Hint ressamlığı sergisinde konuşan Hindistan Cumhuriyeti’nin Sofya Büyükelçisi Tajesh Kumar Sachdeva: “Sanat, yeryüzündeki hayatı daha anlaşılır kılar ve gelenekler arasında köprüler atar” sözlerini kullandı.

Eserlerin tertip edilmesini üstlenen ünlü ressam Anjolie Ela Menon, 20.-21. Yüzyılda figür sanatının ondört ustasının tuval üzerinde dijital baskılarını derledi. 2008 yılından bu yana dünyayı dolaşan sergi, modern Hint ressamlık sanatının özelliklerini yansıtıyor. Tabloların orijinalleri, Hindistan, İngiltere, Fransa, Japonya’nın en büyük müzeleri ve galerilerinde muhafaza edilmektedir.

Снимка

Sayın Büyükelçi Tajesh Kumar Sachdeva mikrofonumuza şöyle konuştu.

Снимка“Sanat aracılığı ile ressamların Hindistan’daki hislerine nasıl görsellik kazandırdıklarını görebiliriz. İki ülkemiz her ne kadar çok farklı olsa da ortak şeyler de var. Dolayısıyla serginin buradaki sanatseverlerinin beğenisini kazanacağına eminim. Ancak birkaç aydır Bulgaristan’da bulunmama rağmen ülkenizin güzel olduğunu görebildim. Gittiğim her yerde ülke halkının çok misafirperver olduğuna tanık oldum. Geçen yıl içinde 3 Hint filminin çekimleri Bulgaristan’da yapıldı. Film yapımı alanında çalışan uzmanlarınızın profesyonelliğinden etkilendim”.

“Nazariye” sergisinin açılış tarihi özellikle 26 Ocak, Hindistan Cumhuriyet Bayramı olarak seçildi. Sergi, kayda değer başka bir yıldönümüne de denk geldi.

“Bundan kısa süre önce iki ülkemiz arasındaki diplomatik ilişkilerin 60. yılı kutlandı. Bu münasebetle kültür ve ekonomi alanında birçok etkinlik düzenlendi. Sergi, başkentin dışında daha 4 kentte gözler önüne serilecek. Burada büyük destek buluyoruz. Birçok Bulgar örgütü ile işbirliği içinde çalışıyoruz.” dedi Sayın Büyükelçi.

Снимка

“Nazariye” teşhiri Sofya’da Kültür Bakanlığının “Sredets” salonunda (27.01-03.02) ve “İvan Vazov” Halk Tiyatrosunda (04.02-15.02) sergilendikten sonra Varna’da (17.02-04.03), Ruse (6.03-27.03). Burgas (30.03-15.04) ve Plovdiv’te (17.04-30.04) sanatseverlerle buluşacak.

Снимка

Fotoğraflar: sergi kataloğu

Çeviri : Tanya Blagova

Reklamlar