Bulgaristan Ulusal Radyosu BNR’nin 80. Yılı münasebeti ile Sofya’da “Kamu radyosu ve geleceğin meydan okumaları” adı altında düzenlenen konferansa katılan konuşmacı ve konuklar “Kamu medyası ve kamu radyosunun olmadığı bir ülke – yaşamak istemediğimiz bir yerdir” fikri etrafında birleştiler.Avrupa Radyo ve televizyon Birliği katındaki Avrupa Radyo Komitesi Başkanı ve BBC Radyosu Müdür Yardımcısı Graham Ellis: “Gelecek bizim elimizdedir” dedi. İngiliz medya kurumunda yaklaşık 40 yıllık karyere sahip olan Graham Ellis, radyonun insanların hayatında vazgeçilmez bir şey olmaya devam edeceğine emin olmakla birlikte günümüzde ya geçmişte yaşamak ya da değişmek ikilemi ile karşı karşıya olduğunu öne sürdü.

Снимка“Şu anda radyonun büyük meydan okumaları ile yüz yüze olduğunu düşünüyorum, çünkü günümüzde insanlar çok daha fazla şey yapabilir ve farklı kaynaklardan müzik dinleme imkanına sahiptirler. Yapmamız gereken şey radyoyu gerçekten cazip hale getirmektir ve bu anlamda kamu medyasının spesifik rolü, vatandaşlara hizmet ederken siyasi taraftarlıklardan veya iş menfaatlerinden zerre kadar etkilenmemektir. Amacımız, dinleyicilere güvenli bilgi kaynağı sağlamak olmalıdır. Kamu medyası, vatandaşlarla olan ilişkiye dayalıdır. Sonuçta vatandaşlar bu hizmetin bedelini ödüyorlar ve ancak kaliteli hizmet alırlarsa eğer bedelini ödemeye devam edecekler. Oysa onların aradıkları güvenilir ve bağımsız bilgi kaynağıdır” şeklinde konuştu Graham Ellis.

СнимкаÖte yandan yine BNR’nin jübile konuğu olan Asya-Pasifik Radyo ve Televizyon Birliği ABU Genel Sekreteri dr. Djavad Mottaghi, “Bizim için farklılıklar tehlike değil, fırsattır” sözlerini kullandı. Merkezi Kuala Lumpur’da bulunan ABU, 65 ülkeden 271’den çok medyayı bir çatı altına getirirken 4 milyar 200 milyondan çok izleyiciyi kapsıyor. “Asya ve Pasifik bölgesinde radyo, büyük kitlelerin bilgilendirilmesi, eğitilmesi ve eğlendirilmesi açısından son derece önemli bir medyadır” diyen dr. Montagi bundan sonra ne olacak sorusu üzerine şu cevabı verdi:

“Avrupa ve Asya’da her ülkede televizyonlar meydan okumaları ile karşı karşıyadır. Amacımız deneyim değişiminde bulunmak, birbirimizden yeni şeyler öğrenmek ve doğru yolda ilerlemektir. Teknolojik mucizelere rağmen program içeriği henüz birinci yerdedir. İnsanlar mesajınızı duymak istemeli ve mesajınız onların da sesini duyuruyorsa onlar size dönecekler. Ben radyonun dünyada en etkili medya türü olduğuna ve tabii yeni teknolojilerin yardımı ile de böyle olacağına inanıyorum”.

Çeviri: Tanya Blagova

Fotoğraflar:BNR

Reklamlar