Parlamento, tüm mevzuatta geçen “engelli” kelimesini “özürlü” olarak değiştirdi. Meclis Genel Kurulunda görüşmelerin ardından ikinci okumada yapılan oylama sonucunda kabul edilen Devlet Ücretleri Hakkında Yasası’nda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa tasarısının kabul edilmesiyle daha 8 yasada değişiklik yapıldı.

Yasa tasarısını Meclise sunan Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) Koalisyonu milletvekili Mihail Hristov ve Krum Zarkov, “Gerekçe” bölümünde,” Bu değişiklik, Bulgaristan’da engellilerin karşılaştığı zorlukları çözmeyecek, ancak bu onların sosyal içermesine ve tam bir vatandaş olarak kendilerini gerçekleştirmelerine yönelik bir adımdır” diye ileri sürdüler.

Değişikliğin yapacağı etkinin değerlendirmesinde “engelli” kavramının Bulgar mevzuatından silinmesiyle özürlü kişiler hakkında “beceriksiz, geçersiz ve işe yaramayan” tarzında kalıp düşüncelerin üstesinden gelmeye yardımcı olunacağı belirtildi.

Zarkov, değişikliklerin amacının ilk önce mevzuattaki terminolojinin eşitlendirilmesi, yani sadece “özürlü” kelimesinin kullanılması olduğunu ve ikinci olarak bu kişiler hakkında “beceriksiz, ya da bir işe yaramayan” şeklindeki basmakalıp düşünceyi ortadan kaldırmaya yönelik bir adım atılması olduğunu açıkladı.

Değişlik yapılan yasaların biri demiryolu taşımacılığı hakkındakidir. Özürlü kişiler dahi bir sürü kişiye yönelik ücretsiz seyahat tazminatını düzenleyen metinler söz konusudur. Bulgaristan Devlet Demiryolları (BDZ) internet sitesinde yer alan bilgilere göre engellilik oranı yüzde 71 ve üstü olan kişilerin bir yıl içinde iki tane ücretsiz seyahat hakkı var.

Değişiklikler aynı zamanda, özür oranı yüksek olan kişiler için park kartlarının türünü açıklayan Karayolları Trafik Yasası’ndaki bir uygulamayla ilgilidir. Bu kartlarda şimdiye kadar “engelli işareti” adı verilen tekerlekli sandalyede oturan bir özürlünün işareti bulunuyor ve bundan sonra bu işaret “özürlü işareti” olarak anılacaktır.

Özürlüler tarafından kullanılacak bir kentsel çevrenin inşası için yapılan açıklamalarda, Mekansal Planlama Yasası ve Sofya Büyükşehir Belediyesi Planlama ve İmar Yasası’nda kullanılan “engelliler” kelimesi “özürlüler” olarak değiştirildi.

Yüksek Eğitim Yasası’nda belirtilen özürlü kişilerin üniversitelere kabul edilmesini kolaylaştıran kurallarla ilgili kısmında kullanılan “engelliler” kelimesi de siliniyor. Bu kelime, Sağlık Sigortası Yasası, Hayvanları Koruma Yasası, Avcılık ve Av Hayvanları Koruma Yasası ve Veteriner Hizmetleri Yasası’nda da “özürlüler” olarak değiştirildi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar