Yaz mevsimine veda etmeye hazırlanırken son fırsattan yararlanarak güneşleniyoruz ve böylece kış mevsiminde grip virüslerine karşı daha dirneçli olacağımızı ümit ediyoruz. Bir yandan grip aşısı vurdurma yaptırrma zamanı yaklaşırken öte yandan yaz tatilinin son günleri akıp gidiyor denize girmek için son fırsat değerlendiriliyor.

Bazı hastalıklar kural itibari ile mevsimsel nitelik taşıyor. Yaz sıcaklıkları bu yıl da bağışıklık sitemi daha zayıf olan turistlerin rahatsızlıklar yaşamalarına sebep oldu. Deniz kıyısında büyük sayıda insan mide-bağırsak enfeksyonlarına yakalandı. Aynı tatil beldesinde tatil yapan vatandaşlar arasında şikayetlerin sıklaşması, epidemiyoloji uzmanlarını endişelendirmedi. Ulusal Epidemiyoloji Danışmanı prof. dr. Mira Kojuharova “Hem yurtta ve hem yurt dışında yılın bu döneminde hep aynı durum yaşanıyor” sözlerini kullandı ve şöyle devam etti:

Снимка“Sıcak günlerde bağırsak enfeksyonuna yakalanma ihtimali daha yüksek olur. Bu durumun deniz kirliliğinden kaynaklandığını iddiaları asılsızdır. Deniz suyu incelenirken belirli türden mikroorganizmalar aranıyor. Bunların suda mevcut olması inceleme yapılan su hafzasında temizlik sorunu anlamına geliyor, fakat mide-bağırsak enfeksyonlarına yakalananların sayısı ile alakalı değildir, diyor profesör Kojuharova ve şunu da ekliyor: Yurt dışına seyahat eden vatandaşlarımız da kişisel hijyen ve aşıların faydaları konusunda yeterince bilgilidir. Asya ve Afrika’dan Yaşlı Kıtaya yönelen ve bazıları ülkemiz toprakları üzerinden geçen yüzlerce bin sığınmacıya gelince bu insanların hastalıkların yaygınlaşması açısından risk oluşturmadıklarını kesinlikle söyleyebilirim. Tersini bile söylemek mümkün, kendileri farklı risklere maruz kalıyorlar. Sığınmacıların bulaşıcı hastalıklar taşıdıkları yönünde halkı korkutmamak gerekir. Tabi eğer bu kişileri hijyen gereklerini karşılamayan ve normal hayata uygun olmayan ortamlarda bırakırsak onlar da herkes gibi risk altında olacak. Bu konudaki spekülasyonlara son vermek gerekir. Dahası da sığınmacıların sağlığı risk altındadır, çünkü küçük çocuklar, hamile kadınlar ve çeşitli kronik hastalıkları bulunan insanlar yollara dökülmek mecburiyetindedir.”

Dünya Sağlık Örgütü’nün sıcak günlerde enfeksyonlardan korunmak yönündeki esas tavsiyeleri, termik olarak işlenmiş gıdaların tüketilmesi ve güvenli olmayan kaynaklardan su içilmemesi olmaktadır. Açık hava gezilerine doğaya çıkarken mutlaka şişelenmiş su bulundurmak gerekir. Ülkede tarım hayvanlarında bruselloz vakalarının görülmesi ile ilgili epidemiyoloji uzmanları, eski geleneklere dönerek sütü kaynatarak tüketmemizi tavsiye ediyorlar.

Reklamlar