Eğitim ve Bilim Bakanı Aneliya Klisarova bugün Ulusal ve Dünya Ekonomi Üniversitesi’nde düzenlenen toplantıda, 2014 bütçesinde meslek okullarındaki öğrenciler için standart eğitim maliyetinin yüzde 5 ile 7’ye kadar yükseltileceğini bildirdi. Ayrıca bütçede özel eğitim gereksinimi duyan çocukların eğitimine yönelik kaynakların da arttırılması planlanıyor.meslek-lisesiYüksek okullarda iş dünyasıyla bağlantılara ve mesleki eğitime ağırlık verilerek pedagoji, fen bilimleri ve mühendislik bilimleri okuyanların eğitim maliyetleri arttırılacak. Bakan, “Yüksek eğitim okullarında önümüzdeki yıl yeni finanse etme modeli uygulamaya girecek. Şu anda iki grupta ayrılı 11 kriter hazırlanıyor.

Bu kriterlere göre üniversitenin bütünü değil, ayrı ayrı fakülteler finanse edilecek” diye belirtti.

Önlemler hükümetin iş dünyasının ihtiyacına karşılık verecek mesleki eğitime odaklanma politikasının devamıdır. Şu anda üniversitelilerin büyük bir bölümü insani bilimleri tercih ediyorlar.

Klisarova’nın ifadesine göre 2014 yılı bütçesinde lise eğitimine ilişkin gayri safi yurtiçi hasıla içindeki payın yüzde değeri için de kaynak ayrılacak.

Bakan, gayri safi yurtiçi hasıladan (BVP) eğitim için ayrılan yüzde değerinin 0.01’den 0.03’e yükseltilmesini ümit ediyor. Klisarova,”Bu olursa şu anda yüzde 3,5 iken gelecek yıl eğitim için ayrılan bütçe en çok BVP’den yüzde 3.53’e kadar yükseltilecek. Nihai parametreler devlet bütçesinin Meclis’te görüşüldüğü zaman belli olacak. Üniversiteliler çok iyi teorik hazırlığına sahip, fakat pratik çalışmaları açısından uygulama ve staj programları görmeleri için imkan yaratılması konusunda bir şeyler yapılması gerek” diye yorum yaptı.

Bakan, “Üniversitelilerin sadece Bulgaristan piyasası için değil, Avrupa pazarı için de gereken mesleki yeterlilik sahibi olmaları yönünde çabalar sarf edilmelidir” diye sözlerine ekledi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar