15 Ekim 2016 günü Merkez Seçim Komisyonu 06 Kasım 2016 günü yapılacak olan Cumhurbaşkanı seçimlerine dış ülkelerde bulunan ve ikamet eden Bulgaristan vatandaşlarıyla ilgili şöyle bir karar aldı.

secim

Seçime katılmak isteyen ve dilekçe veren seçmenlerin en kalabalık olduğu ülke Türkliye Cumhuriyeti,  ardından Birleşik Amerika ve Büyük Britanya geliyor.

MSK dış ülkelerdeki seçim sandıklarının toplam sayısının 3001 olmasına karar verdi.

Yasa en fazla sandık sayısına “35” gibi bir sınır getirse de  Sofya meclisi bu konuda 19 Ekom 2016’da yeniden toplanacak ve  seçi kanununda milliyetçilerin dayatmasıyla kabul edilen yasa değişikliklerini tartışacak ve değişiklik yaparak, yeni kararlar alacaktır. Şimdilik seçime katılmak isteyenlerin en kalabalık olduğu ülkelerin başında T.C. geliyor.

İspanya’da 27, Yunanistan’da 13, Fransa’da 10, İtalya’da ise yalnız 9 sandık açılacaktır. Türkiye’deki soydaşlar arasında seçime katılma hakkı olan toplam 620 bin çifte vatandaşımız var. Onlar yasal haklarından yararlanmak istiyorlar.

Bugüne kadar yurt dışında bulunan 34 bin vatandaş Merkez Seşim Komisyonuna mektup göndererek her vatandaşın seçme ve seçilme hakkına saygı gösterilmesini istemiştir. Bu mektupların çoğu İngiltere, Türkiye, ABD ve Almanya’dan gelmiştir.

Almanya’daki sandık sayısı 8’dir. Almanya makamları yabancıların Büyükelçilik ve konsolosluklar dışında oy kullanmalarına izin vermiyor. Avrupa’da en fazla Bulgar işçi çalıştıran İspanya’da ancak 25 seçim sandığı açılabiliyor.

Türkiye’den gelen 8 842 mektupta, seçim işlerinin göçmen derneklerince örgütlenmesinde ve kontrol edilmesinde, sandık başlarının Bulgarca okur yazar olan, iki dil bilen soydaşlar arasından seçilmesinde ısrar ediliyor.  Konsoloslukların seçim ön hazırlıkları için dernek başkanlarıyla temas kurması öneriliyor.

Cumhurbaşkanı seçimine katılanlar referanduma da katılmak isterken bu konuda kendilerine daha fazla bilgi sunulmasında ısrar ediyorlar.

Reklamlar