menderes kungün ile ilgili görsel sonucu  “Ulusal Türk Birliği” teşkilatının kayıt başvurusu Filibe il mahkemesi tarafından Menderes Kungün’e red kararı verilmişti. Bulgaristan anayasasının 12. maddesi uyarınca Sivil Toplum Örgütlerinin siyasi faaliyetlerine izin verilmiyor.

Ulusal Türk Birliği adı altındaki sivil toplum örgütü Lideri Sn. Menderes KUNGÜN, Bulgaristan’ın  bu örgütün kaydını reddettiğinden dolayı Strasbourg’da dava açarak mahkemeyi 8 Haziran 2017 tarihinde kazandı.

Daha 2006 yılında Filibe İl Mahkemesi, bu örgütün Bulgar ulusunun bütünlüğünü zedelediği ve ülkenin ulusal güvenliği için tehlike oluşturduğu gerekçesiyle Ulusal Türk Birliği aleyhine bir karar almıştı.

Ardından “Ulusal Türk Birliği”  Başkanı Sn. Menderes KUNGÜN, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuruda bulunup Bulgaristan’a karşı dava açmıştı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından bu konuda yapılan açıklamada ise, azınlık mensubu olma temeline dayalı 50 dolayındaki Türk ve Müslümanın örgütlenmeleri hakkı ile alakalı Filibe İl Mahkemesi’nin aldığı “red” kararıyla Avrupa İnsan Hakları Konvansiyon’nun 11. ve 14. Maddeleri’nin kabaca çiğnendiği belirtildi.

“Ulusal Türk Birliği”  Başkanı Sn. Menderes KUNGÜN, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararından memnuniyetini dile getirerek, Bulgaristan Anayasasında ve uluslararası hukukta da belirtildiği üzere, Ulusal Türk Birliği amaçlarından hiç birinin örgütlenme ve ifade etme çerçevesi özgürlüğünü aşmadığını, kaydetti.

“Ulusal Türk Birliği”  Başkanı Sn. Menderes KUNGÜN itiraz dilekçesinde Bulgaristan devletine karşı maddi tazminat talebinde bulunmuyor.

Bulgaristan’ın gül diyarı olan Kazanlık kenti doğumlu Menderes KUNGÜN, 1984-1989’deki zorla Bulgarlaştırma döneminde Türk düşmanları General Georgi TANEV ve Kostadin KOTSALİEV’in Bulgaristan’daki Türklere işkence uyguladıkları nedeniyle ülke genelinde ve uluslararası çapta yargılanmaları amacıyla Bulgaristan Başsavcılşığı’na ve AB mahkemelerine 2015 yılında şikayet dilekçeleri sunmuştu.

Mahkeme ayrıca Bulgaristan’ın başvuruculara 5 bin euro manevi ve 2 bin euro mahkeme masrafları olmak üzere tazminat ödemesine karar verdi. Bulgaristan yönetimi, Küngün ve arkadaşlarının, 2006 yılında Ulusal Türk Birliği adıyla kurdukları teşkilatın yasal işlemlerini gerçekleştirmeyi, “Dernek adının Bulgaristan’da bir Türk varlığına işaret ettiğini ve ayrılıkçı hedefler taşıdığını” gerekçe göstererek reddetmişti.

“Ulusal Türk Birliği”  Başkanı Menderes KUNGÜN Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev ile birlikte.

Menderes KUNGÜN İstanbul Üniversitesinde Konferanstan

Reklamlar