Meclise yıllık faaliyet raporunu sunduktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kamu Denetçisi Maya Manolova, “Giderek daha fazla insan yardım için Kamu Denetçisi’ne başvuruyor ve çözümü bulunan sorunların sayısı artıyor” diye kaydetti.

Manolova, Kamu Denetçiliği kurumuna 34 908 kişinin başvurduğunu ve 22 336 kişiyi makamında kabul ederek, danışmanlık yaptığını bildirdi. Manolova, şikayet dilekçelerinin 2016 yılına göre yüzde 20 arttığını ve 2017 yılında 12 635 tane şikayet dilekçesi verildiğini belirtti.

Kamu Denetçisi, “En çok şikayet, tekellere, Su ve Kanalizasyon Şirketleri (VİK), elektrik dağıtım şirketleri, ısıtma hizmetleri sunan şirketlere karşı yapılan şikayetlerdir. Onların hepsi 3060 tanedir. Diğerleri vatandaşların sosyal haklarınım korunmasına yönelik ödenmemiş işçi ücretleri, emek sömürüsü, sosyal destek, emeklilik sorunlarıyla ilgilidir. Ve üçüncü sırada icra takibi ile ilgili şikayetlerdir. Ancak bu tür şikayetler, özel icra makamlarına karşı başarılı bir şekilde yasal düzenleme getirilmesine yönelik müdahalemizden sonra azalmaktalar” diye izah etti.

Ayrıca kurumun her hangi bir bakımdan şikayetçiler arasında ayrım yapmaksızın şeffaf bir şekilde çalıştığı konusunda ısrar etti.

Manolova, “Bulgaristan’daki en fakirler de, en zenginler de yardım için Kamu Denetçisi’ne başvuruyor. Yardımda bulunduğumuz, evi, kimlik belgeleri olmayan ve kimsenin desteklemediği bir kişiden ülkede en büyük işveren örgütlerinin başkanlarına kadar herkes bize başvuruyor” diye özetledi.

Bir sonraki önemli bir hedef olarak, kişisel iflasla ilgili tasarıyı belirleyen Manolova, bu yıl Bulgarların aşırı borçlanmasına ilişkin şikayetlerin arttığını ve insanların bankalara, hızlı kredi şirketlerine ve leasing şirketlerine olan borçlarını giderek daha zor ödediğini ifade etti.

Maya Manolova, ayrıca milletvekillerini “Herkes İçin Paskalya” adlı yardım kampanyasını desteklemeye çağırdı ve şimdiye kadar tek bir milletvekilinin bu girişime katıldığını belirtti.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar