Bulgaristan ile Makedonya arasında devam eden tarihi miras alandaki pürüzler devam ediyor. Bulgaristan, UNESCO’nun düzenlediği ve 12 Balkan ülkesinin katıldığı sergiden çekildiğini açıkladı.makedonya-bulgaristan-bayraklari

UNESCO’nun Venedik temsilciliği tarafından Belgrad’ta düzenlenen “19. Yüzyılda Aidiyet ve Tarih” adlı sergiye katılan Bulgaristan ve Makedonya arasında tarihi miras konusunda tartışma yaşandı.
Sergiye katılan Bulgaristan’ın temsilcileri, Makedonya’dan getirilen tarihi belgelerin altındaki açıklama yazılarını ve basılan broşürlerdeki ifadeleri protesto etmek amacıyla sergiden çekildi.

Bulgaristan Ulusal Tarih Müzesi Müdürü Bojidar Dimitrov, Makedonya’nın sergilediği Gotse Delçev fotoğrafının altında “Makedonya ve Bulgaristan’ın ulusal kahramanı yerine ” sadece  “Makedonya ulusal kahramanı” yazıldığını belirtti. Bojidar Dimitrov, Gotse Delçev fotoğrafının yanı sıra başka tarihi ifadelerde de yanlış bilgilerin olduğunu savundu.

Dimitrov, önceden uyarmalarına ve düzeltileceği konusunda söz verilmesine rağmen sergideki sözkonusu yazıların aynı kaldığını kaydetti. Bunun üzerine sergide Bulgaristan’ı temsil eden Ulusal Tarih Müzesi’nin temsilcisinin geri çağırıldığını ifade etti.

Dimitrov, UNUSCO temsilcilerini uyararak, sözkonusu yazıların düzeltilmemesi halinde diğer Balkan ülkelerinde de gösterilecek “19. Yüzyılda Aidiyet ve Tarih”  sergisini protesto etmek amacıyla katılmayacaklarını ifade ederek  “Tarihimizin çalınmasını kabul edemeyiz” dedi.

Ajans Bg

Reklamlar