Makedon ve Bulgar hükümet liderleri arasında geçtiğimiz hafta Bulgaristan’ın Köstendil kentinde gerçekleşen görüşme, iki ülkenin komşuluk ilişkilerinde ilerleme sağladı.
makedonya-bulgaristan-hukumetleriGörüşme, Makedon hükümetinin komşu ülkelerle ikili buluşmalar dizisi başlatma amaçlı bölgesel işbirliği projesi kapsamında gerçekleşti.
Bulgaristan Başbakanı Plamen Oresarski toplantıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Siyaset ve dış politika alanındaki görüş farklılıkları, iki ülke arasında başta ekonomik ve ticari ilişkiler olmak üzere ilişkilerin ve daha iyi altyapı bağlantılarının gelişmesine engel teşkil etmemelidir.”
Oresarski, Bulgaristan’ın NATO ve AB üyeliğini desteklediğini ve iyi komşuluk ilişkileri ve işbirliğiyle ilgili 1999 Bulgaristan-Makedonya anlaşmasına uyulması konusunda ısrar ettiğini kaydetti.
Oresharski, “Bu konudaki çalışmaların daha hızlı bir şekilde devam etmesini … umuyoruz.” dedi.
Oresarski bununla birlikte, mevcut yanlış anlaşılmaları aşma yönünde atılacak bir adımın, ülkelerin tarihi olaylar ve insanlarla ilgili ortak kutlamalar organize etmesi olacağını belirtti.
Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski ise, heyetinin bölgesel işbirliğini güçlendirmenin önemini vurguladığını ve ekonomik ilişkilerde ilerlemeye yer olduğunu söyledi.
Gruevski, “Ticaret, enerji ve karayolu altyapısı alanında daha uyumlu bir işbirliği yapmak Makedonya ve Bulgaristan’ın çıkarınadır.” dedi.
Makedonya’nın Ekonomik İşlerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Vladimir Pesevski ise konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Ekonomik ilişkileri derinleştirme -ticareti, yatırımları, başta Koridor 8 olmak üzere ortak altyapı projelerini ve Bulgaristan Bitki Sağlığı Dairesi’nin deneyimlerinden yararlanmaya özel önem vererek enerji ve tarımsal kalkınmayı artırma- konusunda konuştuk.”
Bulgaristan, 1992 yılında Makedonya’yı bu adla tanıyan ilk ülke oldu.
Ancak Makedon analistler, Bulgaristan’ın Makedon halkı ve dilini tanımadığına ve ortak tarihi kutlamalar yönünde gelen talebe ek olarak, bazılarının Makedonya’nın AB entegrasyon sürecinde engeller beklediğine işaret ediyor.
Makedonya’nın ingiltere eski Büyükelçisi Risko Nikovski SETimes‘a verdiği demeçte, “Bulgaristan’ın tutumu Yunanistan’dan daha kötü. Yunanlılar bizim ayrı bir ulusal kimliğe sahip olduğumuza karşı çıkmıyor, sadece Makedon olmadığımızı iddia ediyor.” şeklinde konuştu.
Bazı Bulgar yetkililer ortak tarihi olayları kutlamanın doğru yönde atılmış bir adım olduğunda ısrar etmesine karşın, Makedonya’yı harekete geçmemekle suçluyor.
Bulgar Avrupa Parlamentosu milletvekili Evgeny Kiriliv, Focus haber ajansına verdiği demeçte, “Makedon makamlarının bir siyasi çözüme ulaşma yönünde sadece siyasi irade göstermesi yeter.” şeklinde konuştu.

Diğer analistler, Makedonya’nın başta Bulgaristan ve Sırbistan ile olmak üzere ortak güvenlik düzenlemelerine önem vermesi gerektiğini ve hükümetin bölgesel toplantılarının da bu yolda bir fırsat sağladığını ileri sürdü. Üsküp’teki MIT Üniversitesi dekanlarından Toni Naunovski SETimes’a yaptığı açıklamada, “Makedon siyasi yönetiminin Bulgaristan ve Sırbistan ile mümkün olan tüm ilişkileri güçlendireceğinden son derece eminim.” dedi. Bu yıl içinde Bulgar yönetimiyle yeni bir toplantının yanı sıra Arnavutluk ve Kosova ile de toplantılar gerçekleşecek. Sırbistan yönetimiyle yapılan bir toplantı Haziran ayında sona ermişti.

 

Setimes

Reklamlar