MAKAS YOLU’NUN AÇILIŞINA İKİ ÜLKEDEKİ HRİSTİYAN TOPLUMUNU TEMSİLEN DİN ADAMLARI KATILIRKEN, MÜSLÜMANLARI TEMSİL EDEN CEMAAT ÖNDERLERİNİN AÇILIŞA DAVET EDİLMEMESİ DİKKAT ÇEKTİ.makas-sinir-kapisi-acildi
Bulgaristan Yunanistan sınırındaki tarihi Makas Yolu üzerindeki Makas Sınır Kapısı açıldı.
Yaklaşık 70 yıldır kapalı olan Makas Yolu, Bulgaristan tarafından Kırcaali Valisi Biser Nikolov, Yunanistan’dan da Doğu Makedonya ve Trakya Valisi Aristidis Yanakidis tarafından resmi törenle açıldı.
Açılışa Bulgaristan ve Yunanistan’dan çok sayıda yetkilinin yanı sıra her iki ülkeden binlerce vatandaş katıldı.

Kırcaali Vali Yardımcısı Nazmi Mümin, Makas Sınır Kapısı’nın açılması kendileri için tarihi bir gün olduğunu belirterek, bölge insanının yıllarca bugünü beklediğini ve hayal kurduğunu kaydetti. Mümin, Makas’ın sınırın iki tarafında yaşayan insanlar için ekonomik açıdan canlanma getireceğini vurguladı.

Öğle saatlerinde açılan Makas Sınır Kapısı’ndan binlerce vatandaş Yunanistan tarafına otomobileriyle ilk defa geçiş yaptı.
Bulgar yetkililer, Makas’tan yılda 1.5 milyon kişinin geçmesini beklediklerini kaydetti.
Makas Sınır Kapısının açılmasıyla Türklerin en yoğun yaşadığı Yunanistan’da Gümülcine ile Bulgaristan’da Kırcaali şehirleri arasındaki karayolu mesafesi bir saate inmiş oldu.
1944 yılından sonra, Bulgaristan’a kömünist sistemin hakim olmasıyla kapatılan Makas geçidi yaklaşık 70 yıl boyunca kapalı kaldı.

Soğuk Savaş döneminde Batı ile Doğu Bloku’nun kesişme noktasında bulunan Bulgaristan-Yunanistan sınırının bu kısmında çok sayıda insan öldürüldü. Komünist rejiminden kurtulup Batı’ya kaçmak isteyen onlarca Bulgaristan Türkü ve Doğu Almanyalı sınırdan kaçak geçme girişimleri sırasında kurşuna dizildi.

Nahit Doğu

Reklamlar