Yüksek İdari Mahkemesi’nden üç kişilik heyet, süt ürünlerinin üretimini tanımlayan genelgeyi, Avrupa Komisyonu tarafından onaylanmadığı gerekçesiyle iptal etti. Sözkonusu genelge sayesinde fabrikalara aynı yerde ve aynı anda sütten ve bitkisel yağlardan süt ürünü üretimi yasağı getirilmişi.

peynirPalmiye yağından üretilen ürünlerin üzerinde ‘benzer ürün’ yazısının zorunlu konulması belgesinden dolayı da ayrıca ‘Trakya süt ürünleri’ ve ‘Kodap’ şirketleri kararı mahkemeye verdi. Tarım Bakanlığı tarafından hazırlanan genelgenin geçen yıl içinde Bakanlar Kurulu’na sunulduğu ve yine geçen yıl 27 Ağustos tarihinden yürürlüğe girdiği belirtildi. Genelge metinlerinde en çok tartışılan konunun ise süt ve bitkisel yağlardan yapılacak üretime aynı anda üretim yasağı getirilmesi olmuştu. Buna göre, süt ve bitkisel yağlardan yapılacak ürünlerin arasında altışar ay ara verilmesi zorunluluğu getirilmişti.

Tam bu yasağın birkaç defa iptal edildiğini belirten uzmanlar, mahkemenin verdiği kararda ise Avrupa Komisyonu’nun böyle bir uygulamaya onay vermediği için tüm genelgenin ipatl edildiğini vurguladı. Yüksek İdari Mahkemesi (VAS) ayrıca Bakanlar Kurulu’nun mahkeme gideri olarak 8800 leva ödemesini kararlaştırdı. Tarım Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, VAS’ın kararını görünce değerlendirmede bulunacakları belirtildi. Bakanlığın sözkonusu kararı temyize taşımadıkları durumda, uygulamadaki denetimlerin düşecekleri vurgulandı.

 

Zaman BG

Reklamlar