Bulgaristan macera ve doğanın iç içe yaşadığı ve turist ayağa basmayan yerler keşfetmenin hala mümkün olduğu yerlerden biri. Hayatın yüz yıl öncesindeki tempoda sürdüğü, yolculuğun gerçek bilgi ve tarih aşıladığı köylere dokunmak da mümkün. Burada yemeklerin tadı, havası, suyu, manzarası sanki bir başka boyuttan geliyor ve insanda yaşam mutluluğu algısını değiştiriyor. Vücudu yenileyen işte tam bu tatil fırsatı 20 yıldan beri Bulgaristan Alternatif Turizm Birliği sayesinde tercih edilen turizm modeli olarak gelişiyor. Birliğin onursal başkanı ve sözcüsü Lübomir Popyordanov çalışmalarla ve kat ettikleri yolla ilgili bilgi verdi:

Amacımız küçük gruplar halinde sürdürülebilir ve sorumlu turizm ilkesiyle, yerel halkın yararına ve onların kapasitesini geliştirecek turlar yapmak. Müşterilerimizin ilgi alanlarına göre fırsatlar sunuyoruz. Alternatif turizm Bulgaristan ile ilgili yeni algılar veriyor, doğal ve kültürel zenginliği, yaşayan gelenekler, şarapçılık, toprağın verdiği nimetlerle ilgili yepyeni izlenimler bırakıyor.

Örneğin konuk evleri yasal olarak bir temele dayanmıyordu. Şimdi biz onların turistik konaklama yeri olarak statülerini kazandık. Günümüzde konuk evlerinde turizm en parlak dönemini yaşıyor, çok başarılı bir tercih oldular. Bizim turistik ürünlerimizden bir diğeri de koruma altında olan park ve alanları kapsıyor. Oralarda macera turları, bisiklet parkurları, at biniciliği, rehber eşliğinde tırmanma gibi paketler sunuyoruz.

Lübomir Panayotov çok aktif bir gezgin, dünyanın birçok ülkesini gezmiş dolaşmış. Bulgaristan neyle daha farklı olabilir?

Bulgaristan’ın cezbedici taraflarından biri doğası ve canlı kültürüdür. UNESCO’nun koruması altındaki gelenekler de Avrupa ile Asya arasındaki jeopolitik yerimiz ve Hıristiyan kimliğimizle ilgili bilgiler sunuyor. Bulgar mutfağının çekici tarafı ve özelliklerini de anmak istiyorum. Lezzetli meyve ve sebzeler, küçük bahçelerde yetişen doğal ürünler, yoğurt da bunların arasında. Bu ürünlerin kalitesini korumalıyız. Onlar olağanüstü tada sahip. Bu malzemelerden yapılan yemekler de çok lezzetli oluyor.

Bulgaristan Alternatif Turizm Birliği ülkedeki doğa zenginliğinin korunmasını için önemli kampanyaları destekliyor ve onlar için mücadele ediyor.

Bu hedeflerden biri dağların muhafaza edilmesi, onların durumu, görüntüsü ve canlı çeşitliliğinin korunmasına yönelik.

Bulgaristan Başbakanına sunduğumuz bir öneriyle Pirin ve Bansko tartışmalarına çözüm bulunması, ikinci kabin teleferik kurulmasını istedik. Ülkede dağların ve köylerin gelişimi için genel bir çözüm bulunması gerektiğini düşünüyoruz. Bulgaristan’ın dünya turizm haritasında alternatif turizm güzergahı, farklı turizm imkanları sunan bir destinasyon olarak yer alması için çaba gösteriyoruz. Bu fikrimizden vazgeçmedik. Dünya artık sanal ortam sayesinde daraldı ve sunulan ürünler çok daha kolay şekilde insanlara ulaşabilir. Çok büyük bir gelişim potansiyeli var, ancak bu kitlesel değil, kaliteli turizme yönelik bir boşluk olmalı. Eşsiz hizmet ve turizm paketleri oluşturmak lazım. Bunun için doğanın korunmuş olması, orada yaşayan insanların ise gelecekle ilgili rahat, huzurlu ve mutlu olması gerekecektir.

 

Çeviri: Sevda Dükkancı, BNR

Reklamlar