Dört sene hazırlıklardan sonra Bulgaristan topraklarında bulunan eski medeniyetlerden kalıntılar ilk baharda Louvre müzesinde gösterilecek. 14 Nisan -20 Temmuz arasında açık kalacak sergide Trak Çarlar dönemi tanıtılacak, III. Sevt Trak çarı mezarlığında yapılan arkeolojik buluşlar sergilenecek. Fransa’nın Bulgaristan Büyükelçisi Xavier Lapeyre de Cabanes Paris’te 1900 yılında dünya fuarından sonra Bulgaristan’ın Fransa’da en geniş çaplı kültürel etkinlikten bahsediyoruz’ dedi.

III.Sevt'in altın tacı.

Elçilikte kültür ataşesi David Weizmann bizim topraklarda yaşamış olan Trakların sırlarının sadece %10 yer yüzüne çıktığını söylerken şöyle devam

ediyor:

Снимка‘Birkaç yıldan beri Trakların eski Mısır ile bağları konusunda araştırmalar yapılıyor. Günümüzde Tırak tepelerinin araştırılmasında uydu tekniği kullanılıyor. Hatta kazıların %90’ında daha çok iş var, algılama araştırma süreci devam ediyor. Bundan sonra Sozopol şehri yakınlarında eski Apoloniya’da da kazılar da devam edecek.’

Öte yandan Louvre müzesi de ülkemizde iki sergi açmak için hazırlıklar yapıyor:

‘Sofya’da Eski Roma döneminden bir hazine sergilenecek Boscoreale. Plovdiv’te Eski Mısır’dan. Etkinliklerin doruğu ise Le Satyricon sergisi olacak. Bu sergi Andre Dersn’ın grevlerinden oluşur. Gravür sergisi Kazanlık, Vratsa, Burgas ,Varna, şehir müzelerini dolaşacak. Bu şehirlerden Louvre müzesinde açılacak sergide ayrı ayrı numuneler vardır. Trak hazinelerinin Paris ziyareti ne başka sergiler, konserler , Sinema festivali de eşlik edecek. Mart ayında seminer düzenlenecek.

Trak Çarların tarihi’ sergisi için 300 bin Avro yetmiyor. Serginin bütçesi 900 bin Avro. Louvre müzesi  360 bin Avro ile katılıyor ve sergi ile ilgili tüm harcamaların garantisini sağlıyor. Fransa Büyükelçisi 110 bin Avro, sponsorlardan Ocak ayının sonuna kadar 130 bin Avro toplandı. Bundan dolayı Fransa Büyükelçiliği bağış kampanyası başlatacak.www.restavriramezaedno.bg. Paralar numunelerin restore edilmesi için gereklidir. Paralar toplanamaz ise Bulgar kültür sezonu gibi ek etkinliklerin iptal edilmesi gerekecek.

Reklamlar