Litvanya, para birimi Lita’yı bırakarak bugün itibarıyla Euro’ya geçti.

7 yıllık bir gecikmenin ardından Euro’lar geniş güvenlik önlemleri çerçevesinde kamyonlarla Litvanya’ya giriş yaptı. Ülke para birimi Lita’nın 2002 yılından bu yana Euro’yla değiştirilmesi bekleniyordu fakat beklenmedik ekonomik kriz planları alt üst etti.

Yakın zamanda Euro’ya geçen diğer iki Baltık ülkesi Estonya ve Letonya’nın yeni para biriminin ardından yaşamış olduğu olumlu tecrübe Litvanya’ya güven verdi.

Baltık ülkesi Litvanya’nın da katılımıyla da 27 üyeli Avrupa Birliği’nde resmi para birimi Euro olan ülkelerin sayısı 19’a çıktı. Euro’yu kullanan AB vatandaşlarının sayısı 337 milyona ulaştı.

Nüfusu 3 milyona ulaşan Litvanya’da Euro’ya geçilmesiyle ülkenin uzun vadede gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 1,3 artacağı tahmin ediliyor. 2015’teyse bu oranın 2,9 olması bekleniyor.

2009 krizinde Litvanya ekonomisi yüzde 15 küçüldü. Ancak ülke sıkı bir tasarruf politikasıyla zorlukları aşmayı başardı. Litvanya’nın bu başarısı AB Komisyonu’nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Pierre Moscovici tarafından övüldü.

Litvanya, ihracatının yüzde 60’ını Avrupa’da yüzde 20’sini ise Rusya’da gerçekleştirirken, Euro’nun Avrupa Birliği’ne olan ihracatları da kolaylaştırması söz konusu. Analistlere göreyse Litvanya’nın Euro Bölgesi’ne katılması farklı sonuçlar doğurabilir:

“Açıkçası Batı ve Rusya arasında gel git yaşayan Baltık ülkelerinde bir çok insan güvensizlik yaşıyor. İş dünyasında Batıyla olan ilişkilerinin kuvvetlendirilmesiyse onlara rahatlık veriyor.”

Litvanya’nın en büyük ticari ortağı olan ve bugünlerde sert bir düşüşe geçen Rus ekonomisinin Litvanya’yı beraberinde sürüklemesinden endişe ediliyor. Litvanya bu seçiminde Rusya’nın olası müdahalesinden kaygı duysa da aynı zamanda Euro Bölgesi üyeliğinin vermiş olduğu ekonomik ve siyasi güce güveniyor.

Reklamlar