Geçtiğimiz hafta içresinde Savunma Bakanı Angel Naydenov, hükümetin, ABD’nin Libyalı askerlerin Bulgaristan topraklarında eğitim görmesine ilişkin teklifi kabul etmesi halde, önümüzdeki yıllarda 5 ile 8 bin arasında Libyalı asker Bulgaristan’da eğitim görebilecektir. bulgaristan-savunma-bakani-Angel-Naydenov
Temmuz ayında Amerikan hükümeti, Bulgaristan’dan ortak askeri üssü talebinde bulundu. Böylece Novo selo, Bezmer, Graf İgnatiyevo askeri üüslerin “daha aktif “ bir şekilde kullanılması söz konusudur, ki bunlar Libyalı askerlerin eğitimi için yararlı olabilir. Şu an itibariyla konu iki tarafldır, ancak NATO çerçevesinde de ele alınıyor. Bakan Naydenov, Libyali askerlerin Bulgaristan’da eğitim görmelerini NATO’nun Libyanın savaş sonrası kalkınmasına yönelik misyonun bir parçası olabilir.

Bakan Naydenov “Burada polis güçlerinin eğitimi değil, askerlerin eğitimi söz konusudur” sözlerinin altını çizdi. Şu anda 5 ile 8 bin askerin üç yıllık rotasyon çerçevesinde 15 ile 200 asker arasında 5 ile 8 yıl zarfında Bulgaristan’da eğitim alabilir. Eğitim Bulgar ve Amerikan eğitmenler tarafından gerçekleştirilecektir, Libya tarfı ise Bulgar askeri araçları kullanacak ve bunun karşılığını ödeyecektir. Bu operasyon çerçevesinde yürütülen tüm görüşmeler hakkında başbakan haberdar edilmiştir ve öyle görünüyor ki, kabul edilecek gibi, ancak ayrıntılar belirlendikten sonra.

Askeri hukuk uzmanlarına göre, Libyalı askeri görevliklerin Bulgaristan’da eğitim görmeleri, Bulgaristan ile ABD arasında mevcut anlaşmanın bir parçası olarak kabul edilebilir ve ayrı bir anlaşmanın imzalanmasıne gerek yoktur. Buna rağmen Bakan Naydenov, Pralamento bu konuda haberdar edilmeli ki, karar verdiği anda Libyalı askeri görevlilerin Bulgaristan’da eğitimini bir kanun olarak onaması gerekirse.

Yazı: Stoimen Pavlov- BNR

Reklamlar