Dr.Nedim BİRİNCİ

4 defa birlikte hükümet kuran yani halka ve devlete hizmet için aynı yastığa baş koyan Hak ve Özgürlükler Partisi (HÖH – DPS) ile Sosyalist Parti (BSP) arasından yine kara kedi geçti. Kızlarımızın çeyizlerinde olmazsa olmaz olan, bizim lehçemizde adına “uzun yastık”, “gelin yastığı”, “boy yastığı” denen, edebiyat dilimizde ise adı “küstüm yastığı” olarak geçen örnekleme analiz edeceğimiz güncel politik duruma uygundur.

HÖH-BSP-“Ataka” hükümeti gün sayıyor. Yeni ve erken parlamento seçimleri için üç tarih gösterildi. En geç olan 6 Ekim 2014. Seçim günü ve bu seçimde o kullanmanın “zorunlu olup olmayacağı” konusu üzerindeki meclis ve kamuoyunda tartışmalar devam etse de, gözle görülen köy kılavuz istemez. 2.5 (iki buçuk milyon” seçmenin yurt dışında bulunduğu son durumda herkesi oy kullanmaya zorlamak, sözün tam anlamında “olacak iş değil!” Halen oyların % 30’ına hâkim olan GERB partisi en büyük parti olarak mevzilerini koruyor. Türkiye’de bulunan seçmenlerin yaklaşım 100 000 (yüz bin) oyla GERP partisini desteklemesi, Sofya’da tek partili bir yeni hükümet kurulmasına yeterli olabilir. Bu politik projede soydaş vekilleri ile GERP partisinin aynı yastığa baş koyması, aşağıdaki isteklerle olabilir.

  1. Bulgar – Türk işbirliği ve dostluğuna yeni atılım kazandırmak;
  2. Bulgaristan’da ve Türkiye’de ortak projeler gerçekleştirmek;

Bunlardan bazıları “Tunca Barajı”; “Kuzey Bulgaristan “Hemus” Oto Yol projesinin tamamlanması; Rodoplar’da yarım kalan 3 baraj ve HES projesinin tamamlanması ve hizmete açılması; Tütün kotasının sınırlandırılmasından sonra “5 milyon dut ağacı dikip ipek kozacılığı ve has ipek sanayi geliştirme” projelerinin gerçekleştirilmesi v.b. olabilir.

  1. GERB partisinden Bulgaristan Türklerinin ana dil, eğitim ve özgün kültürel haklarının 1950-1960 dönemi düzeyinden yeniden sağlanması gündeme yatırılır.

Bunların kabul edilmediği takdirde soydaşlarımız ve Bulgaristan Türk, Pomak ve Çingeneleri meclise gönderecekleri bağımsız milletvekilleriyle şartlı dengeleyici politika uygulamayı üslenmek zorunda kalacaktır.

Seçim arifesinin başlangıcı olarak belirlenmesi beklenen Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında “kültüm yastığı” konusunda seçmene hesap vermek zorundadır. 100 yıl ezilen halkımızın öz hakları ve özgürlükleri uğruna mücadele hedeflerini gerçekleştirmeyi üstlenen ama hiçbir şey yapmayan HÖH – DPS partisi seçmenin gözünden iyice düştü. “Çeyiz yastığını” ömür yastığı yapmak için S. Stanişev ile L. Mestan seçmen gözünü boyaman için ara sıra erkek erkeğe öpüşseler bile, ikisi de artık bu yastığa baş koymak istemiyor. Bulgaristan politik sahnesindeki son durum şudur.

  1. GERB ile BSP arasında seçimden sonra ortak hükümet kurma görüşmeleri yürütülmüyor. BSP Bulgaristan mali sisteminde Rus oligarşisinin kontrol sağlamasına yeşil ışık yaktığından dolayı aralarındaki çelişkiler daha da keskinleşti. BSP kontrolünde görev yapan, TİM-grubu ortaklarından Tsvetan Vasilev’in (Bulgar kooperatifno tırgovska Bankası) /Kooperatif ve Ticaret Bankası/ KTB’ yi içindeki 4.5 milyar levalık sermaye ile Ruslara satmak istemesi durumu daha da ağırlaştır. Seçim arifesinde böyle bir alış verişle Rus oligarşisinin ülkemize iyice yerleştirilmesi ise;

a) Bulgar levası üzerindeki “bordoyu” patlatabilir ve ülke mali çöküş yaşayabilir;

b) Bulgaristan maliyesinin tamamen Moskova kontrolüne geçmesiyle Brüksel ilişkilerimizi askıya alır ve AB destekli tarım ve sanayi yatırımlar dondurulur.

c) KTB bankası “Belene AES” ile “Güney Akım” gaz boru hattı hisseleri de bütünüyle Moskova’nın eline ve kontrolü altına geçmiş olur ki, ülkemizdeki Rusya baskısı alabildiğine artmaya devam eder.

2. Önemle belirtilmesi yerinde olur: Bulgaristan’ın en büyük ve güçlü özel bankası olan Kooperatif ve Ticaret Bankası (KTB) üzerinde son yıllarda en büyük baskı uygulayan mafya varı firmalar A. (Dönek) etrafında toplanmış olan şirketlerdir. Bu şirketler devletten ve hükümetten daha büyük pay koparmaya çalışırken zorluklar çıkardı. Bu şirketlerin başında ise (HÖH) milletvekili Delyan Peevski’nin şirketleri bulunur. Bu şirketlerin “Güney Akım” projesinin inşasından daha büyük pay istemesi şimdiki Başbakan Plamen Oreşarski hükümetini sarsan kapışma oldu. Aslında Haziran 2013’ten beri aynı yastığa baş koyan HÖH – BSP partilerini küstürdükçe küstüren de D. Peevski ile Ts. Vasilev kapışmasıdır. Bu kavganın özündeki çıbanbaşı, KTB bankasının Rus oligarşisine satılmasından sonra Bulgaristan’da oluşacak yeni durumda “kim baş olacak?” kavgasıdır.

Faktor” gibi elektronik yayınların yer verdiğine göre, D. Peevski ile A. (Dönek) Bulgaristan’da adalet sistemini ve güvenlik güçlerini kontrol ederken; mali sistem ise Rusya oligarşisi kontrolüne geçiyor.

Seçim öncesi kristalleşen yeni durumda, GERB partisinin hem BSP ve HÖH’e, hem de D. Peevski ile A. (Dönek) grubuna karşı amansız bir tavır alması ve politik cephe açması dikkati çekiyor. Daha ilk kapışmalarda, boynuzu çıkmaya başlayan, gazeteci Nikolay Barekov tarafından yönetilen “Sansürsüz Bulgaristan” partisinin de Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) tarafından ve KTB bankası paralarıyla kurulduğu ve GERB partisine karşı mücadelede ön safta kullanılmak istendiği ortaya çıktı.

BSP-HÖH partilerinin “küstüm yastığından” baş kaldırmasından sonra ortaya çıkan yeni durumda, HÖH-DPS partisinin 25 yıldan sonra % 6 aracı aşıp meclise girememesi ihtimali ağır bastı. Yeni politik durumda Türkler, Pomaklar ve Çingene seçmen meclis dışı kalamaz, bu nedenle GERB yönetimiyle temasa geçilip dayanışma yolları açma ya da bağımsız bir grup milletvekiliyle Sofya meclisinde temsil olma zorunluluğunu kabullenme gereği kapıyı çalıyor. Seçecek olan seçmendir. Bilgi ve gözlemlerimizi, örgütsel ve bireysel güçlerimizi aynı ve tek yönde yoğunlaştırıp, yeni bir politik programla halka inme zamanı geldi.

Ek,m 2014’te izleyeceğimiz politik çizgi, halkımız açısından, ekonomik, sosyal, eğitimsel ve kültürel menfaatlerimizin savunulması bakımından hiçbir işe yaramadı. İleri adım atmak istemeyen, sanki kendi yok oluşunu açıkça sezmiş olan Hak ve Özgürlükler Hareketi’ni ret edip, çöplüğe itebiliriz. Alacağımız yeni kararla, işe yaramayan politikalar eskiden olduğu gibi bugün de olumsuzlanır ve sahneden iner. BSP-HÖH evliliği bozulduğuna göre, tarafların “küstüm yastığına” bir daha baş koymasını bekleyemeyiz. Yeni bir sayfa açılmak üzere, eski sayfa tamamen kapanacak, “küstüm yastığı” kaldırılacaktır.

Reklamlar