Bulgaristan’ın Avrupa Parlamentosu Komiseri Kristalina Georgieva, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Bütçe ve İnsan Kaynakları Komiserliğine getirildi. Avrupa Komisyonu’nun yeni Başkanı  Jean-Claude Juncker beraber çalışacağı komiserleri ve görevleri hakkında bir basın toplantısı düzenledi. Buna göre, şuanki döneme kadar Uluslararası İşbirliği, İnsani Yardım ve Krizlerle Mücadeleden sorumlu  Kristalina Geeorgieva, yeni dönemde Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcılığı ile ‘Bütçe ve İnsan Kaynakları’ndan sorumlu komiser olarak görev yapacak. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Georgieva’nın şu anki görevinde hatasız çalıştığını ve uluslar arası alanda olumlu ilişkiler kurduğunu söyledi.

kristalina-georgievaKomisyonun diğer yardımcıları ile birlikte çalışacak olan Georgieva, bütçe genel müdürlükleri, insan kaynakları, tercümeler, Avrupa Yolsuzlukla Mücadele Ofisi (OLAF) işlerini takip edecek. Fransız Pier Moskovski Ekonomi ve Dövizden sorumlu komiserlik görevine getirilirken, İngiliz Jonatan Hill ise Mali istikrar, hizmetler ve mali piyasalardan sorumlu olacak. Eski Slovenya Başbakanı Alenka Bratuşek Enerji Birliği, Alman kökenli Günter Yotinger ise dijital ekonomi komiserliğine seçildi. AB Komisyonunun Dış Politikadan ve Güvenlikten sorumlu komiser görevine ise İtalya’nın Dışişleri Bakanı Federika Mogerini seçildi.

Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, Georgieva’ya Avrupa Komisyonu’nun bütçe ve insan kaynakları gibi en önemli görevlerden birinin verilmesinin herşeyden önce Georgieva’ya yüksek değer biçildiğinin bir göstergesi olduğunu söyledi. Plevneliev, bu vesile ile Georgieva’nın dünyadaki çalışmalarının başarılı olarak nitelendirildiği anlamına geldiği aktarırken, daha fazla sorumluluk gerektiren görevinde Georgieva’nın bu zor zamanda Avrupa’ya yararlı olacağı ümidini dile getirdi.

Bulgaristan’ın Avrupa Komisyonu’nda ilk kez bu kadar yüksek bir görevle görevlendirildiğini kaydeden Plevneliev, bunun ülke için büyük bir başarı anlamına geldiğini ve ülke imajının Avrupa’da iyileşmesine katkıda bulunacağını aktararak, Bulgaristan’ın Başkan Yardımcılığı görevine getirilmesi ile Komisyonun, Avrupa’nın güçlü ve zayıf şeklinde ayrıştırılmadığını kanıtladığını vurguladı.

Geçici hükümet Başbakanı Georgi Bliznaşki de, Geogieva’nın Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Bütçe ve İnsan Kaynakları Komiseri olarak seçilmesi ileilgili olarak, bu seçimin Avrupa’nın Bulgaristan’a olan güvenini gösterdiğini söyledi. Bulgaristan için ikinci kez komiser adayı gösterilen Georgieva’nın Brüksel’de en önemli görevlerden birine getirildiğini kaydederek, “Bu seçim ile kendimizi Avrupa’nın onurlu üyesi olarak hissedebileceğimizi düşünüyorum.” dedi.

 

Zaman BG

Reklamlar