Dünyanın en büyük iki kredi derecelendirme ajansı Bulgaristan’ın notunu yükseltti. Fitch analizini yeniden gözden geçirerek, BBB derecesinden eksi işaretini çıkardı. Standard & Poor’s ise üç B derecesine bir A katarak Bulgaristan’ın derecesini ‘BBB-/A-3’e çıkardı. Üçüncü en önemli kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s ajansının görüşü da merakla bekleniyor. Uzmanlara göre bu ajans da Bulgaristan ve Bulgar ekonomisi hakkındaki derecesini yukarı çekecek.

Kredi derecesindeki yükseliş aslında neyi ifade ediyor ve neden önemli?

Bunar genelde uluslararası piyasalardan hazine bonoları almak isteyen yatırımcılar açısından olası riskleri değerlendiren derecelerdir. Ajansların kredi derecesi ne kadar yüksekse, risk olasılığı da o kadar düşük olur. Derecelerin yüksekliği yatırımcılara güven ve bono fiyatlarının daha makul olacağı anlamına geliyor. En yüksek kredi AAA olarak belirlendi. ABD ve bazı gelişmiş ülkeler bu krediye sahip olsa da, onların aşağı yönde revize edileceği yönünde bazı iddialar var, aynen Fransa’nın derecesinden bir A’nın atıldığı gibi

Doğal olarak Bulgaristan dünya ekonomi devleri ve onların üç A göstergeleriyle boy ölçüşemez. Ülkemiz, B’lerin altın ortasında yer almayı başardı ve dünyada benzeri ekonomik potansiyele sahip ülkeleri bu konuda gerisinde bıraktı. B’ler Bulgar ekonomisinde bazı risklerin ve ekonomide dengesizlik ile problemler olduğuna, siyasi ve ekonomi istikrarsızlık bulunduğuna işaret ediyor. Devlet, hazine bonoları satmak yolu ile taze para alıp, eski borçları ödüyor, dolayısıyla ajanslardan alacağı olumlu dereceler, eski kredilere yüklü miktarda faiz ödenmeyeceği ve piyasalara sürdüğü hazine bonolarına kolay bir şekilde alıcı bulacağı anlamına geliyor.

Bulgaristan’da kredi derecesinin bu son yükselişi, ekonominin tıkırında olduğu, kamu kaynaklarının çok iyi durumda olduğu, hazinenin dolu, tüketim ve ihracatın hızla arttığı döneme rastladı. Bu olumlu tablo karşısında ülke önümüzdeki yıl uluslararası piyasalardan yeni borç almayacağını beyan etti. Ajansların yüksek reytingleri bu bağlamda anlamsız kalıyor, çünkü hazine bonoları sınırlı olarak sadece iç piyasaya sürülecektir. Ancak dereceyi yükseltmek bile olağanüstü olumlu ve umut verici bir adım. Bununla mevcut ekonomik durum ve ülke ekonomisinin geleceğine dair tarafsız değerlendirme verilmiş oldu.

Önümüzdeki yıl %4 oranında ekonomik büyüme bekleniyor. Dereceler de bu beklentiye karşılık veriyor. Reyting uzmanları da, yönetim de perspektiflerin istikrarlı olduğu ve tam devrede çalışan Bulgar ekonomisine somut tehditler bulunmadığını söylüyor. Tek sözle Bulgaristan’ın ödeme gücü olacak ve borç aldığı paraları rahatlıkla geri çevirebilecek.

Bulgaristan kredi derecesinin yükseltilmesi ülkede yatırım, yeni proje ve iş yapmak isteyenlere bir davet olarak algılanabilir. Ülkenin tam şimdi benzeri mesajlara çok ihtiyacı var. Son zamanlarda doğrudan yabancı yatırımların oranında azalma gözleniyor. Oysa bu yatırımlar, istikrar ve olumlu gelişme için ön koşul olan iç tüketim oranını destekliyor, yeni istihdam projeleri yaratıyor. Yatırımlar ekonomik büyüme ve sosyal refahın güvencesidir. Bu bağlamda seçkin ajansların ülkemizin kredi derecesini yükseltmesi, olumlu geleceğe işaret eden bir gelişmedir.

 

Çeviri: Sevda Dükkancı
BNR

Reklamlar