Konutların yalıtımı, “Borisov – 2” kabinesinin yatırım politikasının hedeflerinden biridir. Konutların yalıtımı konusunda “Bölgesel Kalkınma” operasyonel programı kapsamında değerlendirilmeyen kaynaklara ve başlamış olmayan programlara bel bağlanıyor.Bu konuda Bölgesel Kalkınma ve Bayındırılık Bakan Yardımcısı Nikolay Nankov, şunları açıkladı:“Binaların konstrüksiyonu mutlaka incelenecek ve neticede binanın temel onarıma muhtaç olduğu ispatlanırsa panel binalarının güçlendirilmesi için yapılacak giderler onaylanacak”.

Yalıtım, 500 milyon avroluk sermaye ile start alan ulusal program kapsamında konut sahipleri için ücretsiz olarak yapılacak. Bu proje ile hükümet, “Juncker” planı kapsamında 600 milyon avroluk kaynaklar için aday oldu.

“Şu an itibari ile somut ortağımız yok, ama artık Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Dünya Bankası gibi bazı finans kuruluşları ile müzakereler yürütüyoruz. 2015 Bütçesinin makro çerçevesi şu an itibari ile bütçeden kaynakların harcanmasına imkan vermiyor, ama 2016-2017 yıllarında belki bütçeden de kaynak kullanma imkanımız olacak”.

Bakan Yardımcısının sözlerine göre kredi alınacak.“Bu kredi, emisyonlar ve her hanenin yapacağı tasarruflar bazında kapanacak, fakat hiçbir haneye yansıtılmayacak, çünkü finansman yüzde 100 oranındadır.”Ulusal konut yalıtımı programı kapsamındaki kaynakların belediyelerce yönetilmesi düşünülmektedir. Bu konuda Bakan Yardımcısı Nankov şunları belirtti:

“Belediyeler kamu ihalesi düzenlemeyi ve AB kaynaklarını yönetmeyi öğrendiler artık. Evet, AB Komisyonu tarafından cezalar uygulandı. Buna rağmen yine de belediyelerin finans akışını yönetmeleri, kamu ihaleleri vermeleri ve evsahipleri dernekleri ile doğrudan iletişim içinde olmaları düşünülüyor”.

Kaynakların asıl kaynağının şimdilik “Bölgesel Gelişme” operasyonel programı olması düşünülüyor. Program kapsamındaki kaynakların bir bölümü Konut Yenileme Fonu aracılığı ile yalıtım çalışmalarına yönelik olmaktadır. Konut Yalıtım Fonunda şimdilik 6 milyon avroluk kaynaklar var. Henüz başlamış olmayan “Büyüyen bölgeler” operasyonel programı kapsamında yine konut yalıtımına 180 milyon avro kullandırılacak. Ülkenin 67 şehrinde bulunan tuğla yapılı konut binalarının yalıtımının yüzde 100 finanse edilmesi düşünülüyor.

Çeviri :Tanya Blagova

Reklamlar