Bulgaristan‘ın Şumnu iline bağlı Karalar köyünde doğup büyüyen, “Cihan Pehlivanı” ünvanı sahibi güreşçi Koca Yusuf’un yıkılan evi, Adana Belediyesi’nin yardımlarıyla aslına uygun olarak yeniden inşa edildi. Müze ev olarak yeniden inşa edilen ev için dün Bulgaristan‘da açılış töreni düzenlendi.

Karalar köyünde yapılan açılışa Türkiye ve Bulgaristan‘tan yoğun katılım oldu. Balkanlar’dan gelerek Bursa, Edirne, Adana, Tekirdağ ve Kırklareli‘ye yerleşen binlerce kişi açılış törenine katıldı. Bulgaristan‘da yaşayan Türklerin müze evi ziyareti gün boyu devam etti.

Yaklaşık 450 bin Euro harcanan projenin tüm masrafını karşılayan ve projeye öncülük eden Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, açılışta yaptığı konuşmada, bu hizmeti sadece Adana halkı için değil, Türk milleti adına gerçekleştirdiklerini vurguladı. Başkan Sözlü, Koca Yusuf Müzesi’nin Bulgaristan‘daki Türk varlığının sonsuza dek yaşatılmasına katkıda bulunacağını kaydetti. Koca Yusuf Müzesi’nin Türk varlığının ve Türk kültürünün Balkanlar’da zaten var olan gücünü pekiştirdiğini ifade eden Sözlü, sözlerine şöyle devam etti.

“Balkanlar’da Türkler zaten var ama bu varlığın yeni nesillerin hafızasına kazınması için Koca Yusuf gibi sembol isimler çok değerli. Balkan Türklüğü tarihimize çok güçlü kişilikler kazandırmıştır. Koca Yusuf da bunlardan biridir. Cihan pehlivanımızın KaralarKöyündeki evi yanmış ve yıkılmıştı. Biz bu evi tamamen aslına uygun olarak yeni malzemeler kullanarak inşaa ettik.”

Koca Yusuf Müzesi açılışının ardından Karalar köyünde düzenlenen geleneksel Kocayusuf Yağlı Güreşleri’ne Türkiye ve Balkan Ülkelerinden şampiyon pehlivanlar katıldı.

KOCA YUSUF KİMDİR

Koca Yusuf 1857 yılında Bulgaristan‘ın Karalar köyünde dünyaya geldi. Mindere çıkan ve grekoromen güreşi yapan ilk Türk pehlivanı olduğu sanılmaktadır. 1885 yılında Kırkpınarbaşpehlivanı olmuş; 1894 yılından itibaren Avrupa ve ABD‘den devrin en ünlü güreşcileri ile güreşmiştir. 144 kilo sıkletindeki sporcu, 1,88 metre boyundaydı. ABD turnesinden ülkesine dönerken bir gemi kazasında yaşamını yitirdi.

Reklamlar