Kişisel verilerin korunması için yeni kurallar uygulanmaya başlıyor. Avrupa Birliği (AB) Genel Veri Koruma Yönetmeliği, 25 Mayıs’ta yürürlüğe giriyor. Yönetmeliğin amacı, AB vatandaşlarının kişisel verilerini daha iyi kontrol etmelerine izin vermektir.

Bundan başka yönetmelik, işletmelerin bürokrasiyi azaltmalarına ve tüketici güveninin artmasından faydalanmalarına izin veren kuralları modernleştirir ve birleştirir.

Vatandaşlar hangi haklara sahip olacak?

Yeni düzenleme, AB’nin veri koruma reform paketinin bir parçası olup, polis ve ceza adalet makamları için veri koruma direktifini de içermektedir.

25 Mayıs’tan itibaren vatandaşlar, işlemleriyle ilgili daha fazla bilgi dahil olmak üzere onlara ait kişisel verilere daha kolay erişebilecekler. Genel Veri Koruma Yönetmeliği, ayrıca servis sağlayıcıları arasında kişisel verilerin transferini kolaylaştırmayı amaçlayan yeni bir “veri taşınabilirliği” hizmeti getiriyor.

Her kullanıcı bundan böyle “unutulma hakkına” sahip olacak. Bu, kişisel verilerimizin kullanılmasına izin verdiğimiz gibi onları silme hakkına da sahip olacağımız anlamına gelir. Herkes, verilerinin bir veritabanından kalıcı olarak silinmesini isteyebilir.

İşletmeler ve şirketler için kurallar nelerdir?

25 Mayıs’ta AB’de ortak kurallar yürürlüğe giriyor. Büyük ölçekli verileri işleyen kamu otoriteleri ve işletmeler, korumalarından sorumlu olacak özel bir yetkiliyi görevlendirmek zorunda olacak. İşletmelerin başlıca faaliyet gösterdikleri AB ülkesinde yalnızca bir denetçi ile iletişim kurmalarını öngören bir kural getiriliyor.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar