Hafta sonu Kırklareli’den bir heyet Ardino’yu (Eğridere) ziyaret etti. Heyette Meclis üyeleri, iş adamları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri yer alıyordu. Güneşli pazar gününde onlar Ardino’da 1907 yılında dünyaya gelen dünyaca ünlü yazar Sabahattin Ali’nin doğup büyüdüğü Rodop kasabasına geldiler. kirklareliden-bir-heyet-sebahattin-alinin-memleketine-gittiOnun romanları Bulgaristan’da da popüler, öykü ve şiir kitapları 30’un üzerinde dile çevrilmiştir. Sabahatin Ali, eserleriyle Balkanlar ve dünyadaki en büyük hümanist ve demokrat yazarlar arasında yer alıyor. 1948 yılında Kırklareli yakınlarında Bulgaristan sınırında öldürülmüştür.

Ardino’nun merkez parkında konuklar, 2007 yılında yazarın doğumunun 100.yıldönümünü kutlama programı çerçevesinde Sabahattin Ali’nin anısına dikilen çam ağacını da gördüler.

Kırklareli Meclis üyeleri, “Ardino, misafirperver insanıyla güzel ve huzur veren kasaba. Hayran kaldık” diye ifade ettiler. Onlar, Kırklareli’de bir parkın Sabahattin Ali’nin ismini taşıdığını paylaştılar. Ayrıca bu şehirde iki yıl önce Sabahattin Ali’nin anıtı dikilmiştir. Kırklareli’deki sivil toplum kuruluşları her yıl Sabahattin Ali’ye adanan kültür etkinlikleri düzenliyor.

Ziyareti sırasında Türk heyeti Ardino Belediye Başkanı Resmi Murat ve Yerel Meclis Başkanı Sezgin Bayram ile görüştü.

Resmi Murat, “Sabahattin Ali’nin Ardino ile Kırklareli arasındaki bağlantı olduğu ortaya çıkıyor. İki belediye gelecek yıllar için kalıcı işbirliği yapmaya hazır. Kardeş olma fikirleri üzerinde konuşuluyor” diye kaydetti. Başkan, Kırklareli’den iş adamlarının iş ortaklığı yapma sektörlerini inceleyip ele aldıklarını paylaştı.
Türkiye’den misafirler şirin Mleçino (Sütkesiği) köyünü de ziyaret ettiler.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar