581482_360367180687206_2131894424_n

Muhterem arkadaşlar, değerli misafirler, sayın basın mensupları,

Çok Değerli Hemşehrilerim KIRCAALİLER

 

Kırcaalililer olarak bizleri Kırcaali’nin kuruluşu ne zaman ve ne şekilde olduğu her zaman ilgilendirmiş, her Kırcaalilinin merak konusu olmuştur.

Rivayet edilmektedir ki Kırca Ali 70 köyden sabah namazına gidenlerden birer kişi olmak üzere topladığı inançlı, cesur ve aktif gençleri yanına alarak buraya Hıdırellez’e üç gün kala gelmiştir. Kırcaali’nin yerini uzaktan görünce çok beğenmiş, ipek yolu üzerinde bulunması ve stratejik açıdan önemli bir konumda bulunmasından bu yerinde yerleşim alanı olmasını arzu etmiştir. Bu konuda biz Türkiye’deki arşivlerde araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Arkadaşlarımız araştırmalar neticesinde elde ettikleri bilgileri sizlerle paylaşacağız. Şimdi elimizde olan bilgiler Hıdırellez’den 3 gün önce buralara geldikleri bu da 3 mayısa tekabül etmektedir.

Zamanla Kırcaali gelişerek Rodop’ların en önemli ticaret sanayi ve kültür şehri olmakla kalmamış aynı zamanda  Rodopların İncisi haline gelmiştir. Değişik rivayetlere göre Kırıcı-(Dövüşçü)Kırcı--(Dışarıda çalışan) Kır saçlı-(Saçları beyazlanmış) anlamlarına gelen Kırcaalinin anısının yaşatılması için bu gün Kırcaali’nin kuruluşunu kutlamak ve kurucusu Kırcaaliyi addetmek maksadı ile bu toplantıyı tertiplemiş bulunmaktayız.

Allah rahmet eylesin yattığı yer, cenneti mekân olsun.

Ümit ederiz ki Kırcaalililer bunu sahiplenir ve gelecekte geniş kitleler tarafından kutlanmaya devam eder. Biz her yıl bu kutlamamızı sürdüreceğiz ve de gelecekte çeşitli etkinliklerle bunu destekleyeceğiz.

Esas itibariyle Kırcaali belediyesinin bunu sahiplenerek Kırcaali’nin en önemli günü olarak kutlanmasını sağlamalıdır. Dünyada birçok şehrin kuruluş günü kutlanmaktadır. Bizler de böyle bir geleneğin Kırcaali için de oluşacağına ve Kırcaali’nin kültürel yaşantısına bir anlam ve zenginlik katacağına inandığımız gibi şehrin ekonomisinin gelişiminde katalizatör olacağına inanmaktayız. Öte yandan Kırcaali’nin edebi istirahatgahının gerçek yerine yani ilk defnedildiği yere nakledilmesinin zamanı gelmiştir.

Biz bu konuda Kırcaali belediyesinin gereğini yapacağına inanmak istiyoruz. Esasında şimdiye kadar niçin yapılmadığını da anlamak mümkün değildir.

İnşallah önümüzdeki yıl tüm Kırcaali ahalisinin katılımı ile bu günü kutlayacağız.

Biz BULTÜRK olarak harcı koyduk sonrasında Allah’a ve Kırcaalilere emanet ettik.

Bu önemli güne katılan tüm arkadaşları kutluyorum ve Kırcaali’nin geleceği için yapacakları hayırlı işlerde başarılar diliyorum.

 

BULTÜRK

Reklamlar