Ülkeler arası ilişkilerin desteklenmesi ve kültürlerin tanıtımı amacıyla, komşu iki şehir olan Edirne ve Kırcaali arasında gelişmekte olan iyi ilişkiler dolayısıyla, Edirne Valiliği ve Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından gerçekleştirilen “Kültür Gezisi Projesi “ kapsamında, Kırcaali Belediye sınırları içerisindeki üç okuldan öğrenciler serhat şehri Edirne’yi ziyaret ettiler. kircaalili-cocuklar-edirnede

Kırcaali’nin Gletka semti, Çiflik ve Kaloyantsi köyleri orta okullarından öğretmenleriyle gelen 38 öğrenci Edirne’nin tarihi eserleri, kültürel hayatı ve doğal güzelliklerini geniş bir şekilde görme ve tanıma imkanı buldular. Gezi programının ilk ayağı Edirne’nin tacı UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Mimar Sinan’ın ustalık eserim dediği Selimiye camiinde eski müezzinlerden Nadi hocanın güzel anlatımı ile gerçekleşti. Sonrasında, Edirne Belediyesi’nin tarihi binasında Gazi Mustafa Kemal’in 1930 yılında Cumhurbaşkanı olarak Edirne’ye geldiğinde kaldığı ve çalıştığı oda ziyaret edildi. Çocuklar, müzeye çevrilmiş bu odadaki ziyaretçi defterine yazarak, duygu ve düşüncelerini paylaştılar. Tur programında yer alan Sağlık Müzesi, Saray içi, Şükrü Paşa anıtı ve Balkan Savaşı Müzesi, Karaağaç Lozan Anıtı ve tarihi istasyon binası ziyaretlerinden sonra, öğrenciler tarihi kapalı çarşılarda hediyelik eşya alış verişleri ile gezi son buldu.

Edirne’nin tarihi yerlerine hayran kaldıklarını belirten öğrenciler bol bol fotoğraf çektiler ve bunları Kırcaali’ye dönünce aile ve dostlarıyla paylaşacaklarını ve mutlaka aileleriyle birlikte yine geleceklerini, çünkü bu kadar çok yeri gezmek için sadece bir günün yetersiz olduğunu belirttiler. Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Esma Gündoğdu, gezi ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi : “ Bu projenin komşu ülke Bulgaristan’ın Kırcaali şehri ile Edirne şehrinde yaşayan gençler arasındaki kültürel diyalog, işbirliği ve dostluğu güçlendireceğine, ayni zamanda iki şehir arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunacağına inanıyoruz” dedi.

 

Hikmet Çavuşoğlu, Edirne – Kırcaali Haber

Reklamlar