Bulgaristan’da Türkler’in yoğun olarak yaşadığı Kırcaaeli’de 150 bin nufusa rağmen sadece bir cami bulunuyor. Kırcaali, 1989’da yaşanan isim yasağı döneminde büyük baskıya ugradı. Önemli bir Müslüman nufus Türkiye’ye göçe zorlandı.büyük göç döneminde   Bugün şehrin nüfusunun yüzde 70’i Türklerden oluşuyor.

kircaali-camisinde-bayram-namaziİBADET EDİLEBİLEN SADECE BİR CAMİ VAR
Bulgaristan’da Türkerin yoğun olarak yaşadığı Kırcaali’de 115, Türk köyü bulunuyor. Kırcaali’nin merkezinde yer alan Merkez Camii, 17. asır Osmanlı yapılarından biri. Kentin ibadete açık tek camisi olması sebebi ile Merkez Camii, Cuma ve bayram namazlarında Müslümanlarla dolup taşıyor.
SAAT KULESİ TÜRKLERİ RAHATSIZ EDİYOR
Kırcaali’nin simgelerinden bir diğeri ise belediye binası önündeki saat kulesi. Fakat Türklerin çoğunlukta olduğu şehirde her saat başı Bulgaristan’ın Osmanlı’dan ayrılışını anısına marş  çalması tepki çekiyor. Türklerin bu yöndeki şikayeti olsa da durum değişecek gibi durmuyor.
Bulgaristan’ın Osmanlı’dan kopuşuyla birlikte büyük bir Türk nüfusu bu ülkenin sınırları içinde kaldı. Osmanlı’nın temsilcileri olarak görülen Türk azınlık, 20. yüzyılın büyük bölümünde baskılara maruz kaldı.Bulgaristan ve Türkiye’nin soğuk savaş yıllarında farklı bloklarda yer alınca, Türkler üzerindeki baskı daha da arttı. Yakın tarihte yüzbinlerce kişi bu baskılar karşısında çareyi Türkiye’ye sığınmakta buldu. Göç hareketinin en büyüğü ise 1989’da yaşandı.

JİVKOV SOYDAŞLARI ASİMİLASYONA ZORLAMIŞTI

Dönemin lideri Todor Jivkov’un 1980’li yıllarda başlattığı asimilasyon politikasına maruz kalan Türkler için göç etmekten başka çare kalmamıştı. Türklerin isimleri değiştiriliyor, camiler kapatılıyor ve Türkçe konuşmak yasaklanıyordu. Kısa zamanda Bulgaristan’dan göçenlerin sayısı 300 bini aştı.Kırcaali’den ayrılan Türkler, daha çok Bursa, Çorlu ve İstanbul’a yerleşerek Bulgaristan ile Türkiye arasında bir hayat sürmeye başladı. Ülkedeki rejim değişikliği sonrası göçmenlerin yarsına yakın kısmı Bulgaristan’a geri döndü. Yeni hükümet, Türkçe isimleri, İslam inancına göre ibadeti ve Türkçe konuşmayı serbest bıraktı. Son nüfus sayımı verilerine göre Bulgaristan’daki yaklaşık 7.5 milyonlık nüfusun yüzde 10’unu Türkler oluşturyor. Türk nüfus özellikle, Kırcaali, Şumnu, Filibe, Silistre ve Dobruca gibi bölgelerde yaşıyor.
Kuzey Haber Ajansı
Reklamlar