Bulgaristan’da Türk ve Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Kırcaali ile Mestanlı’da ramazan doyasıya yaşanıyor.
kircaali-camisi-namaz
Bulgaristan’da Türk ve Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Kırcaali kenti bölgesinde ramazanda camiler dolup taşıyor. Bulgaristan Başmüftülüğü ve Türk Diyanet İşleri Başkanlığı desteği ile düzenlenen Kuran-ı Kerim kurslarına büyük ilgi gösteriliyor.

Kırcaali Bölge Müftüsü Beyhan Mehmet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl yapılan kurslara ilginin mutluluk verici düzeyde olduğunu belirterek, “Ramazan ayı bir arınma ayıdır. Bu kutsal günlerde gençlerimizin Kur-an kurslarına gösterdiği ilgi hepimizi mutlu ediyor” dedi.

Türkiye’nin desteği ile hem Kırcaali kent merkezinde hem de bölgedeki köylerde toplam 70 yerde Kur’an-ı Kerim kursları düzenlendiğine dikkati çeken Mehmet, “Onbir ayın sultanı ramazan, nefsimizi eğitiyor, bizleri daha iyi, daha sabırlı hale getiriyor” diyerek, Kırcaali, Cebel ve Mestanlı şehirleri ile köylerin yüzde 80’inde düzenli olarak iftar verildiğini anlattı.

Kırcaali’ye gelen Bulgaristan Yüksel İslam Şurası Başkanı Şaban Ali Ahmet de “Ramazanın onbir ayın hasılatı olduğunu” belirterek, “Bugün Kırcaali’deTürkiye’de ve Bulgaristan’da yaşayan vatandaşlarımızı bir arada görmek büyük bir mutluluk veriyor” diye konuştu.

Hristiyanlar da iftara katılıyor

Kırcaali’ye 20 kilometre mesafede bulunan Mestanlı (Momçilgrad) kentinde de ramazan iftarları iki yıldır yörede yaşayan her dinden, her ırktan insanı bir araya getiriyor.

Mestanlı Belediye Başkanı Akif Mehmet Akif, şehirde çok güzel bir geleneği oturttuklarını belirterek, “Ramazanda düzenlediğimiz kalabalık iftar yemeklerinde Müslüman ve Hristiyan kardeşlerimizi bir araya getiriyoruz. Onlara lezzetli yemekler sunarak aralarında güzel bir sohbet ortamı yarattığımızı görüyoruz. Şehrimizde Müslüman ile Hristiyanlar arasında sorun yok” ifadelerini kullandı.

Müslüman komşu ve arkadaşlarıyla iftara katılan Stanka Miteva, Mestanlı’da Müslüman ile Hristiyanlar arasında asla ayrım yapılmadığını söyleyerek, “Sıkıntıda, mutlulukta beraberiz, kardeşiz. Bayramlarımızı da birlikte kutluyor, paylaşıyoruz. Mestanlı’da 50 yıldır yaşayan bir insan olarak Müslümanlardan tek bir kötülük görmedim. Yoksul da olsak, kalplerimiz karşılıklı olarak açık ve sevgi ile doludur” dedi.

AA

Reklamlar