Bu yıl artık altıncı kez Kırcaali Belediyesi ve KRIG Sanat Hareketi tarafından Çokkültürlü Şehir girişimi organize edilmektedir. Bu yılki programda yer alan etkinlikler Kültür Ufukları başlığı altında gerçekleştirilecek. Arda’dan Thames nehrine kadar uzanan farklı kültürleri temsil eden Kırcaali ve yurt içinden çeşitli yaratıcılar tanıtılacak.

8kircaali-spor-siniflari Haziran 2013 tarihinde saat 17.30’da KRIG Sanat Galerisi’nde Nuredin Mehmed’in yaratıcı özgeçmişini tanıtan “Bir Aktörün Hayatı” başlığında retrospektif serginin açılışı yapılacak. Sergi Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis tarafından açılacak.

Sergi, 1956 yılında Yüksek Tiyatro Sanatları Enstitüsü’nün (VİTİZ) Türkçe Bölümü’ne Prof. Vladimir Trifonov’un sınıfına kabul olunduğu zamandan 1984 yılında Kırcaali Devlet Drama ve Kukla Tiyatrosu’ndan uzaklaştırıldığı zamana kadar hayatını tanıtan 80 fotoğraf ve belgeler içerir.

Fotoğraflar, aktörün özel arşivinden seçmeler. Oyuncunun hayat hikayesi kapsamında Kırcaali Tiyatrosu’nun tarihi de gösterilmektedir. Tiyatronun üç sanat topluluklarından Estrad ve Drama olmak üzere ikisinin tarihi 1960 yılında Kostan Tsonev’in sahneye koyduğu Dobri Voynikov’un Yanlış Anlaşılan Medeniyat oyunundan o zamanki Kırcaali Kazası ve ülke çapında Türkçe ve Bulgarca sunulan çok sayıdaki temsiller dahil gözler önüne seriliyor.

30’u aşkın oyun ve tiyatronun hayatından çok sayıda belgelenen olaylar tanıtılıyor. Ayrıca Nuretin Mehmed’in 1957 yılında yazdığı ve Bulgaristan’ın onlarca köy ve kasabasında sunulan 150 temsille rekor elde edilen “Sınırsız Aşk” oyunundan sahneler gösteriliyor.

Nuredin Mehmed, siyasi figür olarak da biliniyor. O, 1990-1991 döneminde 7. Büyük Millet Meclisi’nde Hak ve Özgürlükler Hareketi’nden seçilen (HÖH) milletvekilliliği yaptı. Nuredin Mehmed, Kırcaali İlinde Türk kültürünün gelişimini teşvik eden ve kültürel çeşitliliği destekleyen İstikbal Vakfı’nın Başkanı’dır. 1993 yılında İstikbal Vakfı’nın teklifiyle Ömer Lütfi Kültür Derneği’nin kurulması amacıyla Girişim Komitesi kuruluyor.

Çokkültürlü Şehir girişimi kapsamında bu yıl KRIG Sanat Hareketi tarafından ilk kez 2013 yılı için Çokkültürlü Kişi seçilene diploma ve plaket ödülü sunulacak. Bu ödülün geleneksel olması öngörülüyor. Bu yılki ödüle yaratıcılığı ve çokkültürlülüğün gelişmesine katkı sağladığı için Nuredin Mehmed sahip olacak.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar