Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis ile Çevre ve Su Bakanı İskra Mihaylova, Kırcaali’nin en önemli altyapı projelerinden biri olan atıksu arıtma tesisi projesinin temelini attılar. kircaali-atiksu-aritma-tesisiVızrojdentsi semtinde düzenlenen törende Kırcaali Valisi Biser Nikolov, HÖH milletvekilleri Erdinç Hayrulla ile Mustafa Ahmed, Kırcaali Hıristiyan Cemaati Başkanı Peder Petır Garena, Kırcaali Bölge Müftüsü Beyhan Mehmed, şirketler birliği temsilcisi Pavel Kalistratov, Kırcaali ilinin ilçe belediye başkanları yer aldılar. Projenin toplam tutarı yaklaşık 70 milyon leva, Çevre Operasyonel Programı gereğince gerçekleştirilmektedir. Proje esnasında 14,2 km su boru hattı ve 23 km kanalizasyon şebekesi kurulup yeniden yapılandırılacak. Ayrıca 54 bin kişilik nüfusa hizmet verilecek atık su arıtma tesisi kurulacak.

Ev sahibi konumundaki Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis yaptığı konuşmada, “Biz daima Avrupalı olduğumuzu söylerdik, fakat bu projenin gerçekleştirilmesiyle artık hakkıyla Kırcaali’nin bir Avrupa şehri olduğunu söyleyebileceğiz. Proje aslında 7-8 yıl önce başlatıldı. Son aylarda Çevre ve Su Bakanı İskra Mihaylova’nın desteğini gördük. Benden önceki Belediye başkanlarına, projenin bu aşamasına gelip gerçekleşmesine yardımcı olan tüm uzmanlara teşekkür etmek istiyorum. Belediye yönetimi son yıllarda Avrupa Birliği’nin tüm çevre kriterlerinin iyileştirilmesi ve yerine getirilmesi için çaba sarf etmekte ve bu da bizi bu gösterge açısından ülkedeki belediyeler arasında ön sıralara taşıyor” dedi. Başkan, yerel yönetimin Kırcaali Kurşun ve Çinko Fabrikası’nda çinko üretimi için yeni bir teknolojinin uygulanmasına yardımcı olmasını, Arda nehrine atık suların dökülmesi sorununu çözen Su Aynası projesinin gerçekleştirilmesini, gaz boru hattı kurulmasının başlangıcını örnek verdi.

Sayın Azis, “Kırcaali’nin merkezinde park alanları kurmaya başladık ve yine Kırcaali’yi yeşil şehir kriterine göre listenin başına taşıdık. Yaşam koşullarının iyileştirilmesi açısından son derece büyük önem arz eden tarihi Kırcaali İçin Entegre Su Projesi: Atık Su Arıtma Tesisi ve Ana Kolektör Kurulması, Su Temini ve Kanalizasyon Şebekesini Genişletilmesi ve Yeniden Yapılandırılması projesine sıra geldi” diye vurguladı. Belediye Başkanı, Kırcaalilerden peşin özür dileyerek, projenin önümüzdeki 2 yıl içinde uygulanması esnasında verilecek rahatsızlıktan dolayı anlayış ve sabır göstermelerini rica etti.

Çevre ve Su Bakanı İskra Mihaylova, “Kırcaali Belediyesi yönetiminin bu projenin gerçekleştirilmesinde ortaya koyduğu büyük amaçlar, sorumluluk, çaba, emek ve başarı arzusundan ötürü buradayım. Biz elimizden gelen her şeyi yaptık. Şimdi geriye kalan iş inşaat firmalarına düşüyor. 54 bin kişinin bu projenin etkisini görmesi için her şey onların elinde. 6 000 kişinin evine kadar su borusu, daha 5000 kişinin ise kanalizasyonu olacak” diye kaydetti. Bakanın ifadesine göre bu proje ağır ve sorumlu projelerden biri, çünkü teknoloji zorluklar ve sorumlu amaçlar içerir. İskra Mihaylova, “Tasarlama aşaması bitik ve şimdi inşaat aşamasına geçiliyor. On beş ay sonra yine toplanacağız ve Kırcaalilerin yaşam koşullarının iyileştirdiğimizi söyleyebileceğiz” diye belirtti.

Projeyi uygulayacak şirketler birliği temsilcisi Pavel Kalistratov, “Onarım çalışmaları sırasında toz da olacak, çamur da, rahatsızlık verilecek. Bu yüzden peşin olarak vatandaşlardan özür diliyoruz, fakat projenin belirtilen süreden önce bitirileceğinden eminiz” diye kaydetti.

Kırcaali Bölge Müftüsü Beyhan Mehmet ile birlikte projenin hayırlı olması için dua eden Kırcaali Hıristiyan Cemaati Başkanı Papaz Petır Garena, “Bölge Müftüsü ve Belediye Başkanı ile sadece bir defa bizi ayırmayı başardılar. Bir heyetle Amerika Birleşik Devletleri’ne uçakta yolculuk yaptığımız sırada Beyhan Mehmed ile beni salonun iki tarafına oturtmak istediler, fakat biz bunu kabul etmedik. Biz iki ayrı milleti ve dini temsil ediyoruz fakat Kırcaalinin geleceği için aynı çabaları gösteriyoruz. Kırcaali artık kör bir sokak değil” diye ifade etti. Beyhan Mehmet ile birlikte Kırcaalilerin iyiliği için amin dediler.

Konuşmaların ardından Belediye Başkanı Hasan Azis ile Çevre ve Su Bakanı İskra Mihaylova gelenek üzere yere su serptikten sonra yere ilk kazmayı vurarak, projeye start verdiler. Bölge Müftüsü ve Hıristiyan Cemaati Başkanı da onlara katıldılar.

Daha sonra Belediye Başkanı Hasan Azis bizzat kendisi büyük bir kepçeye binip toprağı kazdı, ardından da iş makinesinde birkaç deneden sonra şampanya şişesini kırdı.

 

Resmiye Mümin – Kırcaali Haber

Reklamlar