Kırcaali ve Silivri Belediye Başkanları Hasan Azis ve Özcan Işıklar, iki belediye arasında kardeşlik protokolü ve kültür, turizm, ekonomi, sosyal hizmetler, çevre ve ticaret alanında iş birliği anlaşması imzaladılar. İmza töreni dün Kırcaali’de gerçekleştirildi. Törende milletvekilleri Adlen Şefket ve Erol Mehmet, Belediye Meclis Başkanı Raif Mustafa, Momçilgrad (Mestanlı), Çernooçene (Yeni Pazar) ve Ardino (Eğridere) Belediye başkanları Sunay Hasan, Aydın Osman ve Resmi Murat, belediye meclis üyeleri ve köy muhtarları hazır bulundular.

Belgeyi imzaladıktan sonra yaptığı konuşmada Müh. Azis, “Kardeşlik protokolü, Türkiye belediyeleri ve Silivri Belediyesi ile iyi ilişkilerimizin doğal bir devamı niteliğindedir. Temaslarımız, festivallere, çeşitli kültürel programlara ve inisiyatiflere katılmak için heyetler gönderilmesi, Silivri’deki Bulgaristan göçmenleriyle yapılan toplantılar kanalıyla olmuştur. Belediye Başkanı, her iki belediyenin büyük arzusunun gelecekteki iş birliği olanaklarını genişletmek olduğunu vurguladı. Müh. Azis,” Ortaklık yapmak için büyük potansiyele ve enerjiye sahip olduğumuzu gördük. İki belediye ile her iki ülke arasındaki kültürel alışverişi artırmak ve ekonomik kalkınma çabalarımızı birleştirmeye devam etmek istiyoruz. Kırcaali Belediyesi olarak Silivri’nin Avrupa’ya açılan kapısı olmasını istiyoruz” diye vurguladı.

Bu bağlamda makine imalatı alanında hem yurt içinden hem Fransa’dan stratejik yatırımcıların çekildiğini, Yunanistan ve ABD’den de Kırcaali’ye birçok yatırım yapıldığını ve Türkiye’den Gebze şehrinden yatırımcılar tarafından yapılan yatırımlar sayesinde Kırcaali’de otomobil imalatı olarak yeni bir sektörün gelişimine başlandığını hatırlattı. Müh. Azis,” Kırcaali, şu anda makine imalatı ve otomobil imalatı sektörlerinin gelişimi bakımından en tepe noktasına ulaşmış durumdadır. Kırcaali, sadece Avrupa’ya değil, Amerika ve Japonya’ya da ihraç edilen otomobil parçaları üretiminde Bulgaristan ve Avrupa’da bir markadır” diye kaydetti. Müh. Azis, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’a ziraatçıların hazırladığı Doğu Rodoplar ve Kırcaali Belediyesi’nde organik tarımın geliştirilmesine yönelik araştırma kitabı hediye etti.

Müh. Azis,” Kırcaali artık organik gıda üretimi ve şifalı bitkiler üretimi alanında bir marka olmak için çalıştığını iddia ediyor. Silivri ile işbirliğimizin, Kırcaali’yi Bulgaristan ve Avrupa’da gıda sektöründe bir marka haline getirmesini bekliyoruz ve bunun olacağına inanıyorum” diye vurguladı.

Özcan Işıklar,” Beraber olduğumuz bir tesadüf değil. Arkadaşım ve meslektaşım Müh. Hasan Azis, bana Kırcaali’nin farklı sektörlerde büyük potansiyele sahip olduğunu gösterdi. Tarım alanında fırsatlar gördük, gıda üretimi için çok uygun bir iklime sahibiz. Yakın gelecekte Trakya ve Balkanlar bu sektörlerin merkezi haline gelebilir” diye ifade etti. İki belediyenin turizm, kültür, ticaret alanlarında da iş birliği yapabileceğini vurgulayan Işıklar, “Kardeşlik protokolü imzalamamızın ortak girişimimizde ilk adım olacağını umuyoruz. Geçmişi değiştirme şansımız yok, bunu tarihte bırakacağız, ama geleceğimizi inşa etme şansımız var – huzurlu ve güzel bir gelecek” dedi.

Resmi tören sonrasında iki belediye başkanı, Kırcaali Belediyesi binasının önünde bir dostluk işareti ve kardeşlik sözleşmesi imza töreninden hatıra olarak bir fidan diktiler.

Kardeş şehir olma kararları 5 Şubat 2018 tarihinde Silivri Belediye Meclisi ve 21 Mart 2018 tarihinde Kırcaali Belediye Meclisi tarafından alındı.

Silivri Belediyesi ile Kırcaali Belediyesi arasındaki iş birliği protokolü Türkçe, Bulgarca ve İngilizce olarak yazılmıştır. Protokole göre iki ülke arasındaki iyi ilişkiler çerçevesinde Türkiye’den Silivri Belediyesi ve Bulgaristan’dan Kırcaali Belediyesi, turizm, kültür, sosyal hizmetler, çevre, ticaret ve ekonomi alanında iş birliği yapma niyetinde olduğunu beyan ediyor. Silivri ve Kırcaali belediyeleri, bu bölgelerin kalkınmasını temin etmek üzere vatandaşları için kalıcı ortak yatırımları sağlamak amacıyla AB tarafından finanse edilen ikili iş birliği ve sınır ötesi iş birliği programları kapsamında ortak projeler hazırlayacak ve uygulayacaklardır.

Silivri Belediyesi, metropol kent İstanbul’un 67 km batısında bulunan 170 000’den fazla nüfusa sahip bir belediyedir. 45 km’lik sahil şeridi ile metropol kent için popüler bir yaz tatil yeridir. Silivri doğal bir limandır, çünkü elverişli iklim ve verimli topraklar nedeniyle bölgenin büyük tarım potansiyeli vardır, birçok şirket imalat, gıda ve tekstil sektöründe çalışmaktadır.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar