Paradise restoranında Kırcaali Haber Gazetesi’nin 7. Kuruluş Yıldönümü Gecesi düzenlendi. Geceye katılan özel konuklar arasında Türkiye Cumhuriyeti Filibe Başkonsolosu Şener Cebeci, Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis, Bulgaristan Müslümanları Yüksek İslam Şura Başkanı Şabanali Ahmet, Cebel Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Mustafa, Kırcaali Belediye Başkan Yardımcısı Elisaveta Kehayov, Güney Bulgaristan Türkçe Öğretmenler Derneği Başkanı Harun Bekir hazır bulundular. Bu anlamlı gecede gazetenin pek çok sayıdaki dostları ekibi yalnız bırakmadılar.
kircaali-haber-7-yasinda
Kırcaali Haber gazetesinin sahibi Müzekki Ahmet, özel konukları ve yemeğe katılan herkesi selamladı ve gazete hakkında bilgi sundu. Gazete1 Mayıs 2006 yılında internet üzerinden yayın yapmaya başlıyor. 1 yıl sonra da gazete olarak basılmaya başlıyor. İlk önce aylık, daha sonra 2010 yılının başından beri haftalık gazete olarak yayın hayatına devam ediyor. Bu 7 yıl içerisinde internet sitesinde yayınlanan gazetenin şu an arşivinde 7 500 Türkçe ve 2 500 Bulgarca haber bulunuyor. Ayrıca 350 Türkçe ve 50 Bulgarca köşe yazısı yayınlanmıştır.

Haber sitesi Türkçe ve Bulgarca olarak iki dilde yayınlanıyor. Haber ve köşe yazılarıyla ilgili olarak 45 bin yorum yazılmıştır. Gazetenin anket bölümünde 33 anket bulunuyor. Son 1 yılda ortalama günlük ziyaret sayısı 2 500-3 000 arası. Son 1 yılda toplam 1 milyon kişi internet sitesini ziyaret etmiştir. Bu kişiler 3,5 milyon tıklama yapmıştır.

Müzekki Ahmet, gazetenin ekibini de tanıttı. Şu anda Kırcaali Haber gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Sebahat Ahmet. Kendisinin Filibe Üniversitesi Kırcaali Şubesi İşletme Bölümü’nden mezun olduğunu ve hemen ardından aynı alanda yüksek lisans eğitimi aldığını belirtti. Gazete sahibi, “Kızımın gazetecilik eğitimine sahip olmamasına rağmen baba mesleğini başarıyla sürdüreceğinden şüphem yok” diye vurguladı. Aynı zamanda şair ve yazar olan Kırcaali Haber’in Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Durhan Ali’nin gazetenin basılmasından önce üç kez kontrol ettiğini kaydetti. Buna rağmen bazen yapılan hatalar için ekip adına özür diledi. Kırcaali muhabiri Resmiye Mümün için gazetenin motoru ifadesini kullandı. Dün çıkan gazetenin 186. sayısını gösterdi. Şu an abone sayısı olduğu kadar 2 000 adet basıldığı anlaşıldı. Müzekki Ahmet, gazeteyi maddi ve manevi açıdan destekleyen kurum ve kişilere teşekkürlerini sundu. Başta T.C. Filibe Başkonsolosu Şener Cebeci olmak üzere Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis ve diğer tüm Kırcaali İli Belediye başkanlarına teşekkür etti. Reklam vererek destekte bulunan iş adamları Kadir Kırcı, Bahar Palova, Seyhan Mehmet, Hacı Abdullah Şevki, Mehmet Serbest’e de teşekkürde bulundu. Gazeteye gönüllü olarak Ardino bölgesinden her türlü haberleriyle destekte bulunan Güner Şükrü ve Çernooçene Belediyesi ile ilgili haberleriyle İsmet İsmail’e de teşekkür etmeyi unutmadı.

Köşe yazıları için aynı zamanda gazetenin hukuk danışmanı olan başta Avukat Mustafa Bayramali’ye, Türkçe konusunda akademik çalışmaları için Harun Bekir’e, Türkçe öğretmenleri Şefika Çoban ve Haşim Semerci’ye, gazetenin Batı Trakya temsilcisi İbrahim Baltalı’ya ve Anadolu Ajansı’nın Sofya muhabiri İvo Radoykov’a da cani gönülden teşekkür ettiğini ifade etti. Müzekki Ahmet, Durhan Ali ile birlikte 2007 yılının aralık ayında Miladinovo okulunun müdürü Bayram Hüseyin’inin Bateto adlı kafesinde gazetenin ilk sayısını dağıttıkları sırada ismini vermediği “yıllarca Türk kültürüne hizmet eden bir arkadaşımız” diye tanıttığı birinin, “Ne oldu, gazete mi çıkardınız? Bu gazetenin 7 günlük ömrü olur” dediğini hep hatırında tuttuğunu paylaştı. Müzekki Ahmet, “Ama gazetemizin bugün 7.yaşını kutluyoruz. İnşallah, 77. yıldönümünü biz görmesek de, bizim çocuklarımız bu gazeteyi yaşatır. Kırcaali Haber gazetesinin Türk kültürüne ve Bulgaristan Türklerine bir desteği olduğuna inanıyorum” diye sözlerini noktaladı.

Belediye Başkanı Hasan Azis, tüm ekibin Kırcaali Haber’in 7. yıldönümünü kutlayarak, teşekkür etti ve daha üstün başarılar diledi. Aynı zamanda Kırcaali İli’ndeki diğer belediye başkanları ve Hak ve Özgürlükler Hareketi İl Teşkilatı Başkanı Bahri Ömer’in de selamlarını ileterek, tebriklerini sundu. Başkan, “Herkes bir şey başlatabilir, bazı işler 7 gün, bazıları ise ancak 7 saat da sürebilir. Önemli olan yakılan alevi hep gündemde tutmak. 7 yıl aslında kritik bir dönemdir. Bir iş 7 yılı aşmışsa, inşallah 77 yıla da varır, ondan sonra da devam eder” diye ifade etti. Müzekki Bey’in sunduğu istatistik verilere göre haftanın 7 günü gazetenin ortalama 5-6 haber yaptığını kaydeden Sayın Azis, Kırcaali Belediye Başkanı olarak Kırcaali Haber’in var oluşundan mutlu olduğunu paylaştı. Kırcaali Haber ile Kırcaali’nin Bulgaristan’ı ve Balkanları aşmış olduğunu dile getirdi. Başkan, “Şu anda Kırcaali’de 2000 abone var ise bu 7 500 haberi örneğin Kırcaali’de 500 kişi okuyorsa, Kırcaali dışındaki Kırcaaliler 500 bindir diye inanıyorum. Yurt dışında olan Kırcaaliler, her gün Kırcaali’nin gündemini sadece Kırcaali Haber’den takip ediyorlar. Türkiye, Balkan ülkeleri, Avrupa ve hatta Amerika’da yaşayan bazı Kırcaaliler’in şu anda şehrimizle tek bağlantıları Kırcaali Haber oluyor. Sizin çalışmalarınız sayesinde her gün sadece bir tıklamayla Kırcaali’ye yakın oluyorlar. Bunun değerini biz bile anlayamıyoruz, çünkü Kırcaali’deyiz” diye vurguladı. Başkan, Belediye’nin resmi sitesinin Türkçe Bölümü’nün de Kırcaali Haber ile ortaklaşa yapıldığını açıklayarak, sahibine teşekkürlerini sundu. Kırcaali Haber’in, Bulgaristan’da Zaman-Bulgaria dışında 7 yıldır ilk ve tek Türkçe yayınlanan gazete olmasından dolayı ekibi kutladı. Bu zaman içerisinde bu alanda bazı adımlar atıldığını, yani birkaç gazete çıkmaya başladığını, fakat kısa ömürlü olduklarını kaydetti. Hasan Azis, gazeteye destek veren kişi ve kurumlara teşekkürlerini arz ederek, Kırcaali Belediyesi yönetimi adına gazetenin sahibi Müzekki Ahmet’e bir plaket ve tasdik belgesi sundu.

Sayın Şener Cebeci, Bulgaristan’da göreve atanmadan önce Moskova’da T.C. Büyükelçiliği’nde görevli olduğu sırada Filibe Başkonsolosluğu’na tahin edildiğini öğrenince o zamanki eski dostu olan Filibe Başkonsolosu Ramis Şen’i telefonda arayarak, yeni göreve nasıl hazırlanabileceğini sorduğunu paylaştı. Sayın Şen’in kendilerine, “İlk iş olarak bundan sonra artık her sabah ilk iş olarak Kırcaali Haber gazetesini okumaya başla” dediğini açıkladı.

Böylece Filibe’de göreve başlamadan 6-7 ay önceden Kırcaali Haber gazetesini takip etmeye başladığını ve hala da her gün ilk işinin sitesine bir göz atmak olduğunu dile getirdi. Sayın Cebeci, “Bundan dolayı Kırcaali Haber gazetesinin benim için özel bir yeri var. Eminim, buradaki görevim bittikten sonra da uzun yıllar boyunca Kırcaali Haber gazetesi takibimde olacak. Çünkü daha önce görev yaptığım ülkelerdeki gazeteleri takip etmeye devam ediyorum. İlk göz ağrısı unutulmuyor” diye ifade etti. Bulgaristan’ın nüfusa oranla bakıldığı zaman Türkiye dışındaki en yoğun oranda Türk nüfusunun yaşadığı yer olduğunu söyleyen Başkonsolos, ülke genelinde tek basılı Türk gazetesi olmasının, hem Kırcaali Haber’in bir gururu, hem Bulgaristan Türklerinin bir eksikliği olduğunu vurguladı. İlk hedefin Kırcaali Haber’in günlük çıkmaya başlaması, Bulgaristan’da daha birkaç tane Türk gazetesi, radyo ve TV olması gerektiğini düşünüyor. Bu eksikliklerin hep beraber zamanla giderilmesi gerektiğine dikkat çekti. Çünkü yazılı basının, örneğin Kırcaali Haber’in 7 yıl çıkan sayılarının gelecek nesillere arşiv değeri taşıdığını belirtti. Gelecek araştırmacıların doğru tespitlerde bulunabilmeleri açısından doğru haber yapmanın, objektif olmanın gerçekten çok önemli olduğunu kaydetti. Başkonsolos, “Ben yazılı basını çok önemsiyorum. Kırcaali Haber çok önemli işler görüyor, çok önemli bir eksikliği telafi ediyor. Ben üstün başarılar diliyorum, hem kağıt kalitesi, hem kağıt hacmi olarak, hem de basılma sıklığı açısından her geçen gün biraz daha iyi olmasını temenni ediyorum. Bu şartlarda çıkartılan bir gazete için 7 sene hakikaten çok ciddi bir başarıdır. Ben bunu çok iyi biliyorum, çünkü Bulgaristan Türk basınının tarihini biliyorum. Bizde, “7’sinde ne ise, 77’sinde de odur” diye bir atasözü vardır. 70, hatta çok daha yıllar boyunca baba mesleğini devam ettirenler var. Bu demektir ki, gazete birkaç asır boyunca var olmaya devam edecektir. Kırcaali Haber bir marka değeri kazanmış durumdadır. Umarım birkaç nesil bu marka değerini korur, Bulgaristan Türklerinin sembollerinden biri haline gelir. Üstün başarılar diliyorum. Gayet iyi gidiyorsunuz. Çok daha iyi olmanızı temenni ediyoruz” diye konuşmasını bitirdi.

Şabanali Ahmet, çok zor şartlarda Kırcaali’ye müftü atandığını, çok hat safhada sorunlar yaşandığı sırada Müzekki Bey’in kendisiyle bir söyleşi yapmak istediğini ve dolayısıyla görev alanıyla ilgili ilk röportajın Kırcaali Haber’de yayınlandığını paylaştı. Hala Kırcaali Bölge Müftülüğü’nün ve Başmüftülüğü’nün faaliyetiyle ilgili sık sık haber vermeye devam ettiği için kendisine müteşekkir olduğunu ifade etti. Türkiye’deki arkadaşlarını ziyaret ettiğinde önceden Kırcaali’de olup bitenlerden gazetenin sitesinden otomatikman öğrenmiş olduklarını gördüğünü paylaştı. İsim yapma, marka yapma, doğru haber yapma, olayları olduğu gibi yansıtma adına bunun çok önemli olduğunu belirtti. Yüksek İslam Şura Başkanı, “Biz Bulgaristan Başmüftülüğü olarak 2010 yılında çok ciddi bir sıkıntı yaşadık. Dostumuz olan birçok gazete bizden uzak durdu. Ama Müzekki Bey, hiçbir konuda, sizin resmiyetiniz vardır, yoktur gibi tartışmaları düşünmeden bile devamlı olması gereken yerde durdu. Onun için gazeteden öte, yani kendisi, ekibiyle beraber bizim dostumuz” diyerek haber açısından da gazetenin yaşaması için elinden geleni esirgemediklerini kaydetti. Sayın Ahmet de gazetenin günlük olmasını ve daha nice yıllar Türkçe haberler sunmaya devam etmesini dileyerek, başarılardan dolayı ekibi tebrik etti.

Müzekki Ahmet, gazeteye ilk plaketi 2010 yılında yaşanan Başmüftü kriziyle ilgili doğru haberler yazdıkları için Bölge Müftülüğü tarafından sunulduğunu belirtti.

Av. Mustafa Bayramali de gazetenin 7.yıldönümünü kutlayarak, daha uzun yıllar ekiple birlikte olmayı diledi. Yazar, “Kırcaali Haber internet sitesinin her sabah Amerika’da da, İngiltere’de de, Türkiye’de de, Yunanistan’da da, İsveç’te de ve başka yerlerde de izlenerek seve seve okunduğundan eminim. Bunu tecrübemden anladım. Çünkü sitede bir yazım yayınlandığında hemen dostlarım arayıp tebrik ediyorlar. Bir insana bundan daha büyük mükafat olmaz” diye paylaştı. Müzekki Bey’in site kurma, daha sonra da gazete çıkarma fikrini eli kalem tutanlarla paylaştığında yardımcı olmaya söz verdiğini ve hala da elinden geldiğince bunu yapmaya devam ettiğini ifade etti. Kırcaali Haber’in gittikçe otoritesinin yükseldiğini, Bulgaristan Trükleri’nin önde gelen yazarlarından Prof. Dr. Cengiz Hakov, İsmail Cambazov, İsmail Çavuşev, Sabri Alagöz, Halit Dağlı ve daha başka kalemlerin yazılarını gazetede yayınlamaya başladıklarını belirtti. Gazeteye daha geniş kitlelere ulaşmasını, bilim adamlarını da sayfalarına celp etmeye devam etmesini diledi.

Gece canlı müzik eşliğinde verilen yemekle son buldu.

 

Resmiye Mümin – KH

Reklamlar